Yunnan Yellow Needle Čaj

Yunnan Yellow Needle Čaj: Zlatna Elegancija iz Kine

Yunnan Yellow Needle Čaj

Yunnan Yellow Needle čaj, poznat i kao Yunnan Golden Needle, je jedan od najcjenjenijih čajeva u Kini. Iako nije široko poznat izvan Kine, ovaj čaj ima bogatu povijest i karakterističan ukus. U ovom članku ćemo istražiti porijeklo, različite varijacije i kako pripremiti ovu zlatnu poslasticu.

Porijeklo i Sorte

Yunnan Yellow Needle čaj potiče iz provincije Yunnan, koja je poznata po svojim čajevima. Glavna sorta ovog čaja je dianhong crni čaj, koji se često naziva i “crveni čaj” zbog boje napitka. Postoje tri glavne varijacije dianhong čaja:

  1. Dianhong Congou: Ovaj čaj se ponekad naziva i Gong Fu čaj. Listovi se beru zajedno sa pupoljcima, a premium verzije se ručno obrađuju i suše na drvenom ugljenu. Jeftinije verzije se suše električnim sušilicama.
  2. Broken Black Tea (Hong Sui Cha): Ovaj čaj je gotovo isključivo za strano tržište i izvozi se iz Kine. Ima snažan, robustan ukus i često se mješa sa jeftinijim čajevima.
  3. Golden Yunnan Tea: Najtraženiji dianhong čaj su listovi sa zlatnim vrhovima. Ovi listovi imaju blagu, gotovo slatku aromu i visoku cijenu.

Yunnan Yellow Needle čaj se razlikuje od drugih vrsta crnog čaja, kao što su Assam, Darjeeling ili Keemun, po nekoliko ključnih karakteristika:

  1. Listovi i Pupoljci: Yunnan Yellow Needle čaj se pravi od mladih listova i pupoljaka biljke Camellia sinensis. Ovi listovi imaju zlatne vrhove, što daje čaju poseban izgled.
  2. Aroma i Ukus: Za razliku od većine crnih čajeva koji imaju robustan ukus, Yunnan Yellow Needle ima blagu, gotovo slatku aromu. Njegove note meda i cvetova čine ga jedinstvenim.
  3. Porijeklo: Yunnan Yellow Needle potiče iz provincije Yunnan u Kini. Ova regija je poznata po svojim čajevima i ima specifične klimatske uvijete koji utiču na ukus i kvalitetu čaja.
  4. Cijena i Raritet: Zlatni Yunnan čaj je cijenjen i relativno rijetko dostupan izvan Kine. Njegova visoka cijena odražava njegovu ekskluzivnost.

Ukratko, Yunnan Yellow Needle čaj je elegantan, blag i aromatičan crni čaj koji se ističe svojim zlatnim vrhovima i specifičnim ukusom. 🍵

Ukus i Priprema

Niže kategorije Yunnan čaja imaju tipičan ukus crnih čajeva – tamni, robustni i sa malo adstringencije. Zlatni Yunnan čaj ima ugodan ukus sa notama meda i cvijetnih aroma. Voda za pripremu ovog čaja treba biti vrela (između 90°C i 100°C), a listovi se mogu ostaviti da se kuhaju 2-5 minuta. Kvalitetniji čaj možete ponovo preliti nekoliko puta.

Zaključak

Yunnan Yellow Needle čaj je prava poslastica za ljubitelje crnih čajeva. Njegova zlatna elegancija i bogat ukus čine ga posebnim izborom za sve prilike. Uživajte u ovom čaju i otkrijte tajne Kine u svakom gutljaju!

Možda ste propustili