Veganski Način Života i 5 Ukusnih Korejskih Recepata
Korejski Veganski Način Života i 5 Ukusnih Recepata s Tofuom i Humusom
Korejska kuhinja, bogata okusima i raznovrsnim namirnicama, savršeno se može prilagoditi veganskom načinu života. Mnogi tradicionalni korejski recepti koriste tofu kao glavni izvor proteina, dok fermentirani proizvodi poput kimchija donose bogatstvo okusa. U ovom članku ćemo istražiti korejske veganske recepte, uključujući i humus, koji se odlično uklapa kao prilog ili namaz. Pogledajmo pet jednostavnih recepata koji će unijeti dašak korejske kuhinje u vašu vegansku prehranu.
1. Tofu Bibimbap s humusom
Sastojci:
- 200 g tofua (narezano na kockice)
- 1 šalica kuhane riže
- 1 šaka špinata
- 1 mrkva (narezana na trakice)
- 1 tikvica (narezana na trakice)
- 1 žlica gochujang (korejska ljuta pasta)
- 2 žlice soja sosa
- 1 žlica sezamovog ulja
- 4 žlice humusa
- Sezamove sjemenke za ukras
Priprema:
- Tofu pržite na sezamovom ulju dok ne postane zlatno smeđi i hrskav.
- Pržite špinat, mrkvu i tikvicu na laganoj vatri, svaku povrtnu vrstu posebno.
- Na tanjur stavite kuhanu rižu, preko riže složite prženo povrće, tofu i po želji dodajte žlice humusa sa strane.
- Prelijte soja sosom i gochujangom, te ukrasite sezamovim sjemenkama.
2. Korejske palačinke s kimchijem i humusom (Kimchi Pajeon)
Sastojci:
- 1 šalica brašna
- 1/2 šalice vode
- 1 šalica nasjeckanog kimchija
- 2 žlice humusa
- 1 žlica soja sosa
- Sezamovo ulje za prženje
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte brašno, vodu i soja sos dok ne dobijete glatku smjesu.
- Dodajte nasjeckani kimchi i dobro promiješajte.
- U tavi zagrijte sezamovo ulje i pržite smjesu poput palačinki, sve dok ne postanu hrskave i zlatno smeđe.
- Poslužite uz humus kao umak za uranjanje.
3. Tofu bulgogi
Sastojci:
- 200 g tofua (narezano na tanke ploške)
- 3 žlice soja sosa
- 1 žlica rižinog octa
- 1 žličica šećera
- 2 češnja češnjaka (sjeckana)
- 1 žlica sezamovog ulja
- 1 žličica nasjeckanog đumbira
- Sezamove sjemenke za ukras
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte soja sos, rižin ocat, šećer, češnjak i đumbir.
- Tofu marinirajte u toj smjesi 15-20 minuta.
- U tavi zagrijte sezamovo ulje i pržite tofu dok ne postane zlatno smeđi.
- Prelijte preostalu marinadu preko tofua i pospite sezamovim sjemenkama prije posluživanja.
4. Humus s korejskim kimchijem
Sastojci:
- 1 konzerva slanutka
- 2 žlice tahinija
- 1/2 šalice nasjeckanog kimchija
- Sok od jednog limuna
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- U blenderu pomiješajte slanutak, tahini, limunov sok, češnjak i maslinovo ulje dok ne dobijete glatku smjesu.
- Umiješajte nasjeckani kimchi i dobro promiješajte.
- Poslužite s pita kruhom, povrćem ili kao prilog drugim jelima.
5. Stir-fry s tofuom i povrćem u korejskom stilu
Sastojci:
- 200 g tofua (narezano na kockice)
- 1 crvena paprika (narezana na trakice)
- 1 tikvica (narezana na trakice)
- 1 mrkva (narezana na trakice)
- 1 žlica soja sosa
- 1 žličica gochujang
- 1 žlica sezamovog ulja
- 1 češanj češnjaka (sjeckan)
Priprema:
- Na sezamovom ulju pržite tofu dok ne postane zlatno smeđi.
- U istom tavi dodajte češnjak, povrće, soja sos i gochujang.
- Pržite dok povrće ne omekša, ali zadrži malo hrskavosti.
- Poslužite uz kuhanu rižu i pospite sezamovim sjemenkama.
Korejski veganski stil kuhanja kombinira bogate okuse fermentiranih namirnica i začina s jednostavnim, zdravim sastojcima poput tofua i povrća. Ovi recepti su dokaz da veganska prehrana može biti uzbudljiva, ukusna i puna raznolikosti. Bez obzira jeste li ljubitelj kimchija ili volite humus, ove korejske verzije tradicionalnih jela donose najbolje od oba svijeta.
Post Comment
Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.