5 Ukusnih Korejskih Recepata

Veganski Način Života i 5 Ukusnih Korejskih Recepata

Korejski Veganski Način Života i 5 Ukusnih Recepata s Tofuom i Humusom

Korejska kuhinja, bogata okusima i raznovrsnim namirnicama, savršeno se može prilagoditi veganskom načinu života. Mnogi tradicionalni korejski recepti koriste tofu kao glavni izvor proteina, dok fermentirani proizvodi poput kimchija donose bogatstvo okusa. U ovom članku ćemo istražiti korejske veganske recepte, uključujući i humus, koji se odlično uklapa kao prilog ili namaz. Pogledajmo pet jednostavnih recepata koji će unijeti dašak korejske kuhinje u vašu vegansku prehranu.


1. Tofu Bibimbap s humusom

Sastojci:

  • 200 g tofua (narezano na kockice)
  • 1 šalica kuhane riže
  • 1 šaka špinata
  • 1 mrkva (narezana na trakice)
  • 1 tikvica (narezana na trakice)
  • 1 žlica gochujang (korejska ljuta pasta)
  • 2 žlice soja sosa
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 4 žlice humusa
  • Sezamove sjemenke za ukras

Priprema:

  1. Tofu pržite na sezamovom ulju dok ne postane zlatno smeđi i hrskav.
  2. Pržite špinat, mrkvu i tikvicu na laganoj vatri, svaku povrtnu vrstu posebno.
  3. Na tanjur stavite kuhanu rižu, preko riže složite prženo povrće, tofu i po želji dodajte žlice humusa sa strane.
  4. Prelijte soja sosom i gochujangom, te ukrasite sezamovim sjemenkama.

2. Korejske palačinke s kimchijem i humusom (Kimchi Pajeon)

Sastojci:

  • 1 šalica brašna
  • 1/2 šalice vode
  • 1 šalica nasjeckanog kimchija
  • 2 žlice humusa
  • 1 žlica soja sosa
  • Sezamovo ulje za prženje

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte brašno, vodu i soja sos dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Dodajte nasjeckani kimchi i dobro promiješajte.
  3. U tavi zagrijte sezamovo ulje i pržite smjesu poput palačinki, sve dok ne postanu hrskave i zlatno smeđe.
  4. Poslužite uz humus kao umak za uranjanje.

3. Tofu bulgogi

Sastojci:

  • 200 g tofua (narezano na tanke ploške)
  • 3 žlice soja sosa
  • 1 žlica rižinog octa
  • 1 žličica šećera
  • 2 češnja češnjaka (sjeckana)
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 1 žličica nasjeckanog đumbira
  • Sezamove sjemenke za ukras

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte soja sos, rižin ocat, šećer, češnjak i đumbir.
  2. Tofu marinirajte u toj smjesi 15-20 minuta.
  3. U tavi zagrijte sezamovo ulje i pržite tofu dok ne postane zlatno smeđi.
  4. Prelijte preostalu marinadu preko tofua i pospite sezamovim sjemenkama prije posluživanja.

4. Humus s korejskim kimchijem

Sastojci:

  • 1 konzerva slanutka
  • 2 žlice tahinija
  • 1/2 šalice nasjeckanog kimchija
  • Sok od jednog limuna
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. U blenderu pomiješajte slanutak, tahini, limunov sok, češnjak i maslinovo ulje dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Umiješajte nasjeckani kimchi i dobro promiješajte.
  3. Poslužite s pita kruhom, povrćem ili kao prilog drugim jelima.

5. Stir-fry s tofuom i povrćem u korejskom stilu

Sastojci:

  • 200 g tofua (narezano na kockice)
  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)
  • 1 tikvica (narezana na trakice)
  • 1 mrkva (narezana na trakice)
  • 1 žlica soja sosa
  • 1 žličica gochujang
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 1 češanj češnjaka (sjeckan)

Priprema:

  1. Na sezamovom ulju pržite tofu dok ne postane zlatno smeđi.
  2. U istom tavi dodajte češnjak, povrće, soja sos i gochujang.
  3. Pržite dok povrće ne omekša, ali zadrži malo hrskavosti.
  4. Poslužite uz kuhanu rižu i pospite sezamovim sjemenkama.

Korejski veganski stil kuhanja kombinira bogate okuse fermentiranih namirnica i začina s jednostavnim, zdravim sastojcima poput tofua i povrća. Ovi recepti su dokaz da veganska prehrana može biti uzbudljiva, ukusna i puna raznolikosti. Bez obzira jeste li ljubitelj kimchija ili volite humus, ove korejske verzije tradicionalnih jela donose najbolje od oba svijeta.

Možda ste propustili