5 Brzih i Ukusnih Veganskih Umaka za Svako Jelo

5 Brzih i Ukusnih Veganskih Umaka za Svako Jelo

Veganski Umaci za Svako Jelo

Veganska kuhinja obiluje ukusnim umacima koji mogu transformirati jednostavna jela u prava kulinarska remek-djela. Umaci su izvrsni za dodavanje okusa i teksture raznim jelima poput tjestenine, salata, grilanog povrća i priloga. Donosimo vam pet brzih, jednostavnih i veganskih umaka koji će obogatiti vašu svakodnevnu prehranu.


1. Kremasti umak od avokada

Sastojci:

  • 1 zreli avokado
  • Sok od pola limuna
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Sol i papar po ukusu
  • Voda po potrebi (za željenu konzistenciju)

Priprema:

  1. U blenderu pomiješajte avokado, limunov sok, maslinovo ulje i češnjak.
  2. Miksajte dok ne postane glatko. Dodajte malo vode ako želite rijeđi umak.
  3. Posolite i popaprite po ukusu.
  4. Umak je savršen za salate, povrće s roštilja ili kao dip za tortilje.

2. Umak od tahinija s češnjakom

Sastojci:

  • 3 žlice tahinija
  • Sok od jednog limuna
  • 2 žlice vode
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan ili nariban)
  • Prstohvat soli i papra

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte tahini i sok od limuna, pa dodajte vodu malo po malo dok ne dobijete kremastu konzistenciju.
  2. Dodajte češnjak, sol i papar po ukusu te sve dobro promiješajte.
  3. Ovaj umak je ukusan kao preliv za salate, kao umak uz povrće, falafel ili kao preljev za sendviče.

3. Meksički salsa umak

Sastojci:

  • 2 zrele rajčice
  • 1 mali crveni luk
  • 1 svježa zelena čili papričica (po želji, za ljutinu)
  • Sok od jedne limete
  • Šaka svježeg korijandera (ili peršina)
  • Prstohvat soli

Priprema:

  1. Rajčice i crveni luk nasjeckajte na sitne kockice. Ako želite blaži umak, uklonite sjemenke iz čili papričice.
  2. U zdjelu dodajte sve sastojke te promiješajte sok od limete i sitno nasjeckani korijander.
  3. Posolite po ukusu i lagano promiješajte.
  4. Salsa umak je odličan uz tortilje, tacos ili kao dodatak uz povrće i rižu.

4. Arašidov umak za azijska jela

Sastojci:

  • 1/4 šalice maslaca od kikirikija
  • 1 žlica soja sosa
  • 1 žlica javorovog sirupa ili agave
  • 1/2 žličice đumbira u prahu (ili svježeg sitno naribanog đumbira)
  • 1 žlica rižinog octa
  • Voda po potrebi (za željenu konzistenciju)

Priprema:

  1. Pomiješajte maslac od kikirikija, soja sos, javorov sirup, rižin ocat i đumbir dok ne postignete glatku smjesu.
  2. Po potrebi dodajte vodu kako biste dobili konzistenciju umaka.
  3. Poslužite uz proljetne rolice, rižu, povrće ili azijska jela.

5. Lagan veganski jogurt umak s biljem

Sastojci:

  • 1 šalica veganskog jogurta (kokosovog ili sojinog)
  • Sok od pola limuna
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
  • 1 žlica svježeg kopra, peršina ili vlasca (sitno nasjeckano)
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte veganski jogurt, sok od limuna, češnjak i začinsko bilje.
  2. Posolite i popaprite po ukusu, a zatim sve dobro promiješajte.
  3. Ovaj umak je izvrstan za salate, kao preliv za grilovano povrće ili kao dip za povrtne štapiće.

Ovi veganski umaci su jednostavni, nutritivno bogati i svestrani, te donose različite profile okusa za svaki obrok. Bilo da tražite kremasti umak, nešto osvježavajuće ili azijski preokret, ovi recepti će zadovoljiti vaše okusne pupoljke!

Možda ste propustili