Veganski Pesto Umaci – 2 Zelena i 3 Crvena

5 Vrsta Veganskih Pesto Umaka – 2 Zelena i 3 Crvena

Veganski Pesto Umaci – 2 Zelena i 3 Crvena

Pesto umaci su brzi, ukusni i svestrani, a mogu se pripremiti u zelenoj i crvenoj varijanti. Veganski pesto idealan je dodatak za tjestenine, pizze, sendviče ili kao premaz na tostirani kruh. Donosimo vam recepte za dva zelena i tri crvena pesto umaka koji će dodati okus i boju vašim jelima!


1. Klasični zeleni pesto od bosiljka

Sastojci:

  • 1 šalica svježeg bosiljka
  • 1/2 šalice oraha (ili badema)
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • Sok od pola limuna
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok ne postignete željenu teksturu. Dodajte više maslinovog ulja ako želite rijeđi pesto.
  2. Začinite solju i paprom po ukusu.
  3. Ovaj klasični pesto savršen je za tjesteninu, povrće i salate.

2. Zeleni pesto od špinata i avokada

Sastojci:

  • 1 šalica svježeg špinata
  • 1 zreli avokado
  • 1/4 šalice sjemenki suncokreta ili badema
  • Sok od pola limuna
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
  2. Po potrebi dodajte malo više ulja ili vode za kremastiju konzistenciju.
  3. Ovaj pesto je bogat i kremast, idealan kao premaz za sendviče ili kao dip.

3. Crveni pesto od sušenih rajčica i badema

Sastojci:

  • 1 šalica sušenih rajčica (po mogućnosti iz ulja, ocijeđene)
  • 1/4 šalice badema ili oraha
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • Prstohvat crvene paprike (za ljutinu, po želji)
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. Sušene rajčice, bademe, češnjak i ulje stavite u blender.
  2. Miksajte dok ne postignete glatku konzistenciju. Dodajte više ulja po potrebi.
  3. Začinite solju i paprom te dodajte prstohvat crvene paprike ako želite ljutkast okus. Ovaj pesto je odličan kao dodatak tjestenini, povrću s roštilja ili kao premaz na kruhu.

4. Crveni pesto od pečene paprike i orašastih plodova

Sastojci:

  • 2 crvene paprike (pečene i oguljene)
  • 1/4 šalice oraha ili indijskih oraščića
  • 1 češanj češnjaka
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • Prstohvat dimljene paprike u prahu (po želji)
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. Paprike, orašaste plodove i češnjak stavite u blender i miksajte dok smjesa ne postane glatka.
  2. Dodajte maslinovo ulje po potrebi kako biste dobili željenu konzistenciju.
  3. Začinite solju, paprom i prstohvatom dimljene paprike za dodatnu aromu. Ovaj pesto je izvrstan za tjesteninu ili kao dip uz povrće.

5. Crveni pesto od rajčica i oraha s bosiljkom

Sastojci:

  • 1 šalica sušenih rajčica (ocijeđene)
  • 1/4 šalice oraha
  • 1/2 šalice svježeg bosiljka
  • 1 češanj češnjaka
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • Sok od pola limuna
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. Sušene rajčice, orahe, bosiljak i češnjak stavite u blender.
  2. Dodajte maslinovo ulje i miksajte dok ne postignete glatku konzistenciju.
  3. Po potrebi dodajte limunov sok, sol i papar po ukusu. Ovaj pesto je bogat okusom i savršeno pristaje uz kruh, tjesteninu i povrće s roštilja.

Savjeti za upotrebu i čuvanje pesto umaka

  • Pesto možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana.
  • Dodajte malo maslinovog ulja na površinu kako bi pesto dulje ostao svjež.
  • Pesto se može koristiti na tjestenini, kao dip, premaz za sendviče, ili kao dodatak juhama i varivima za dodatnu aromu.

Ovi veganski pesto umaci brzo su gotovi, a možete ih prilagoditi različitim jelima. Bez obzira na zelenu ili crvenu varijantu, svaki od njih pruža eksploziju okusa!

Možda ste propustili