citrusni bergamot u prehrani

Citrusni Bergamot: Upotreba i Prednosti

Citrusni Bergamot i Njegove Prednosti

Citrusni bergamot (Citrus bergamia) je žuti agrum veličine naranče koji uglavnom raste u Kalabriji, južnoj Italiji. Njegova kora i sok često se koriste u talijanskoj narodnoj medicini, a također je sastojak u čaju Earl Grey. Bergamot je dostupan u obliku dodataka prehrani, esencijalnih ulja, soka ili ekstrakta.

Prednosti dodataka citrusnog bergamota

  1. Smanjenje kolesterola: Istraživanja sugeriraju da dodaci citrusnog bergamota mogu smanjiti ukupni kolesterol, LDL (loš) kolesterol i trigliceride, dok povećavaju HDL (dobar) kolesterol. Ovo može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
  2. Upravljanje razinama glukoze u krvi: Studije su istraživale učinak dodataka citrusnog bergamota na osobe s metaboličkim sindromom. Rezultati pokazuju smanjenje razine glukoze u krvi, LDL kolesterola i triglicerida te povećanje HDL kolesterola.
  3. Poboljšanje funkcije jetre: Bergamot može smanjiti upalu i poboljšati lipidne razine, čime se može ublažiti masna jetra.
citrusni bergamot za bolje zdravlje

Kako odabrati dodatak citrusnog bergamota

Kada birate dodatak, potražite onaj koji je napravljen od visokokvalitetnog organskog ekstrakta citrusnog bergamota, bez dodataka, punila i umjetnih sastojaka.

Zaključak: Citrusni bergamot ima potencijalne zdravstvene prednosti, posebno u smanjenju kolesterola i upravljanju razinama glukoze u krvi. Prije uzimanja dodataka, uvijek se posavjetujte s liječnikom.

Citrusni bergamot (Citrus × bergamia) je žuti agrum koji se često koristi u parfimeriji i aromaterapiji. Evo kako se bere i suši:

  1. Berba: Berba bergamota obično se odvija u zrelom stanju, kada je kora najbogatija eteričnim uljem. Plodovi se ručno beru kako bi se izbjegla oštećenja. Berba se obavlja u ljetnim mjesecima.
  2. Sušenje: Nakon berbe, kora se pažljivo suši. Postupak sušenja može se izvoditi na nekoliko načina:
    • Prirodno sušenje: Kora se ostavlja na suncu ili u dobro prozračenom prostoru dok se potpuno ne osuši.
    • Sušenje u pećnici: Kora se stavlja u pećnicu na niskoj temperaturi (oko 50°C) dok ne postane krhka.
    • Sušenje uz pomoć dehidratora: Dehidrator se koristi za brže sušenje kore.
  3. Čuvanje: Sušeni citrusni bergamot čuva se u dobro zatvorenim staklenkama ili vrećicama na suhom i tamnom mjestu. Tako će zadržati svoj miris i okus.

Recept za čaj od citrusnog bergamota

Sastojci:

  • 1 vrećica čaja od citrusnog bergamota (ili 1 žličica suhog lista)
  • 1 šalica prokuhane vode

Upute:

  1. Zagrijte vodu: Prokuhajte šalicu vode i ostavite je da se malo ohladi (temperatura oko 85°C).
  2. Pripremite čajnu vrećicu: Stavite vrećicu čaja od citrusnog bergamota u šalicu.
  3. Prelijte vodom: Prelijte prokuhanu vodu preko vrećice čaja.
  4. Namakajte: Pokrijte šalicu i ostavite da se vrećica čaja namaka 3 do 5 minuta (ili duže, ovisno o željenom intenzitetu okusa).
  5. Uživajte: Izvadite vrećicu čaja i uživajte u osvježavajućem napitku.

Napomena: Ako koristite suhi list citrusnog bergamota umjesto vrećice, slijedite iste korake, ali koristite žličicu suhog lista.

Možda ste propustili