sve o ljutim papričicama

Ljute Papričice, Sorte, Upotreba i Uzgoj

Ljute papričice: Povijest, Sorte i Upotreba

Povijest Ljute Papričice

Ljute papričice, poznate i kao čili papričice, dio su roda Capsicum i pripadaju porodici Solanaceae. Njihova povijest seže unatrag tisućama godina, a porijeklom su iz Srednje i Južne Amerike. Arheološki nalazi pokazuju da su ljute papričice bile kultivirane u Meksiku još prije 6000 godina. Indijanci su ih koristili kao hranu, začin i medicinsko sredstvo.

Kada su španjolski i portugalski istraživači stigli u Ameriku u 15. i 16. stoljeću, ljute papričice su ih oduševile svojim jedinstvenim okusom i pikantnošću. Oni su ih donijeli natrag u Europu, odakle su se brzo proširile po cijelom svijetu, uključujući Afriku, Aziju i Bliski Istok. Danas su ljute papričice neizostavan dio mnogih kulinarskih tradicija širom svijeta.

Sorte i Varijeteti Ljutih Papričica

Ljute papričice dolaze u mnogo različitih oblika, veličina i razina ljutine. Evo nekih od najpoznatijih sorti:

1. Habanero

Habanero papričice su među najljućim papričicama na svijetu. Dolaze u različitim bojama, uključujući narančastu, crvenu, žutu i smeđu. Imaju voćni okus i često se koriste u salsama i umacima.

2. Jalapeño

Jalapeño papričice su srednje ljute papričice koje su popularne u meksičkoj kuhinji. Najčešće su zelene, ali mogu postati crvene kada su potpuno zrele. Često se koriste u nachosima, salsama i punjene sirom.

3. Cayenne

Cayenne papričice su dugačke, tanke i vrlo ljute. Obično se suše i melju u prah koji se koristi kao začin u raznim jelima. Imaju oštar i pikantan okus.

4. Serrano

Serrano papričice su manje i ljutije od jalapeño papričica. Imaju svijetlozeleni do crveni izgled i koriste se u salsama, umacima i marinadama.

5. Poblano

Poblano papričice su blage do srednje ljute papričice koje su popularne u meksičkoj kuhinji. Kada su osušene, nazivaju se ancho papričice. Često se pune sirom ili mesom i peku.

6. Bhut Jolokia (Ghost Pepper)

Bhut Jolokia, poznata i kao Ghost Pepper, jedna je od najljućih papričica na svijetu. Dolazi iz Indije i ima intenzivan, gotovo nevjerojatno ljut okus. Koristi se u malim količinama u umacima i začinima.

7. Carolina Reaper

Carolina Reaper drži rekord za najljuću papričicu na svijetu. Ima nevjerojatnu ljutinu koja može doseći preko 2,2 milijuna Scoville jedinica. Ima voćni okus koji brzo prelazi u ekstremnu ljutinu.

Upotreba Ljute Papričice

Ljute papričice se koriste na različite načine širom svijeta. Evo nekoliko najčešćih upotreba:

1. Kuhanje i Začini

Ljute papričice su ključni sastojak u mnogim jelima, dodajući pikantnost i okus. Koriste se u salsama, umacima, marinadama, juhama, varivima i mnogim drugim jelima. Sušene i mljevene papričice koriste se kao začin u prahu, poznat kao kajenski papar.

2. Medicinska Upotreba

Ljute papričice sadrže kapsaicin, spoj koji im daje ljutinu. Kapsaicin ima brojne zdravstvene koristi, uključujući ublažavanje boli, poboljšanje metabolizma, smanjenje upala i poboljšanje cirkulacije.

3. Konzerviranje i Fermentacija

Ljute papričice se često koriste za konzerviranje i fermentaciju. Ukiseljene papričice i fermentirani umaci poput srirache su popularni širom svijeta.

4. Ekstrakti i Ulja

Kapsaicin iz ljutih papričica koristi se za proizvodnju ekstrakata i ulja koja se koriste u raznim industrijama, uključujući prehrambenu, medicinsku i kozmetičku.

Uzgoj Ljutih Papričica

Uzgoj ljutih papričica može biti izazovan, ali uz odgovarajuću njegu i uvjete, moguće je uzgajati ih u različitim klimama, uključujući hladnu, umjerenu i toplu klimu.

1. Uzgoj u Hladnoj Klimi

U hladnim klimama, uzgoj ljutih papričica zahtijeva dodatnu pažnju. Evo nekoliko savjeta:

  • Početak u Zatvorenom: Započnite sjetvu sjemena u zatvorenom prostoru 8-10 tjedana prije posljednjeg proljetnog mraza.
  • Presađivanje: Kada prođe opasnost od mraza i temperature postanu stabilne, presađujte sadnice vani ili u staklenik.
  • Zaštita od Hladnoće: Koristite pokrivke za redove ili mini plastenike kako biste zaštitili biljke od hladnih noći.

2. Uzgoj u Umjerenoj Klimi

Umjerene klime pružaju idealne uvjete za uzgoj ljutih papričica. Evo nekoliko savjeta:

  • Sjetva na Otvorenom: Sjemenje možete sijati izravno u vrt nakon što prođe opasnost od mraza.
  • Sunčano Mjesto: Odaberite sunčano mjesto s dobrom drenažom za sadnju.
  • Redovito Zalijevanje: Osigurajte redovito zalijevanje, ali izbjegavajte pretjerano zalijevanje koje može dovesti do truljenja korijena.

3. Uzgoj u Toploj Klimi

Topla klima je idealna za uzgoj ljutih papričica. Evo nekoliko savjeta:

  • Sjena za Mlade Biljke: U vrućim područjima, pružite malo sjene mladim biljkama kako biste ih zaštitili od prekomjernog sunca.
  • Redovito Zalijevanje: Osigurajte da biljke imaju dovoljno vode, posebno tijekom vrućih i suhih razdoblja.
  • Mulchiranje: Koristite malč kako biste zadržali vlagu u tlu i smanjili rast korova.

Zaključak

Ljute papričice imaju bogatu povijest i široku upotrebu u kulinarstvu, medicini i industriji. Uz mnoge različite sorte koje nude razne razine ljutine i okusa, svatko može pronaći svoju omiljenu. Uz pravilnu njegu i uvjete, moguće je uspješno uzgajati ljute papričice u različitim klimatskim uvjetima. Bez obzira jeste li ljubitelj pikantne hrane ili samo želite dodati malo začina u svoj život, ljute papričice su izvrstan izbor.

Možda ste propustili