
Pelin (lat. Artemisia absinthium) jedno je od najpoznatijih aromatičnih i ljekovitih biljaka u Europi. Poznat po svojoj gorkoj aromi i ljekovitim svojstvima, pelin se koristi u pripremi likera poput pelinkovca, ali i u medicinske i kulinarske svrhe. U ovom vodiču ćemo detaljno objasniti kako uzgajati pelin kod kuće ili na polju, od odabira sadnog materijala do berbe, čuvanja i primjene.
Povijest pelina
Pelin je poznat već tisućama godina:
- Antička Grčka i Rim – koristio se kao lijek za probavu i stimulans.
- Srednji vijek – monasi su ga koristili u ljekarnama za izradu tonika i gorkih likera.
- Balkan i Hrvatska – pelin se koristi za pripremu tradicionalnog likera pelinkovca i kao začin u kulinarstvu.
Pelin je bio cijenjen zbog svojih ljekovitih svojstava, osobito u regulaciji probave i ublažavanju upala. Danas je pelin najpoznatiji po svojoj primjeni u biljnim likerima i domaćim pripravcima.
Botaničke karakteristike pelina
- Latinski naziv: Artemisia absinthium
- Porodica: Asteraceae (daisy family)
- Vrsta: trajnica
- Visina: 60–120 cm
- Listovi: srebrnkasto-zelene boje, finih dlačica, aromatični i gorki
- Cvjetovi: mali, žuti, skupljeni u cvatove, cvatu od srpnja do rujna
- Korijen: dubok, razgranat, omogućuje biljci preživljavanje u suhim uvjetima
Pelin voli sunčana i suha mjesta, dobro drenirano tlo i umjerenu vlažnost.
Odabir lokacije i priprema tla
Za uspješan uzgoj pelina, važno je pravilno pripremiti teren:
- Sunčano mjesto – pelin voli minimalno 6 sati direktnog sunca dnevno.
- Tlo – lagano, pjeskovito ili pjeskovito-ilovasto, s dobrom drenažom.
- pH tla – neutralan do blago alkalni (6,5–7,5).
- Priprema tla – očistiti korov, dodati kompost ili lagano stajski gnoj, ali izbjegavati previše hranjivih tvari jer pelin bolje raste u siromašnijem tlu.
Sadnja pelina
1. Sjemenje
- Pelin se može sijati iz sjemena, koje je sitno i treba svjetlo za klijanje.
- Sjetva u zatvorenom: 8–10 tjedana prije posljednjih mrazeva, u plitkim posudama.
- Sjetva na otvorenom: nakon proljetnih mrazeva, direktno na pripremljeno tlo.
2. Razmak
- Razmak između biljaka: 40–60 cm
- Redovi: 50–70 cm
- Ovo omogućuje dobru cirkulaciju zraka i sprječava bolesti.
3. Presađivanje
- Presađivanje mladica iz rasadnika najbolje je u dobi od 6–8 tjedana.
- Sadnice treba zalijevati nakon sadnje, ali tlo mora biti dobro drenirano da ne dođe do truljenja korijena.
Njega pelina
- Zalijevanje: pelin je otporan na sušu, ali mladice treba redovito zalijevati prvih nekoliko tjedana.
- Orezivanje: redovito skidanje vrhova potiče razgranavanje i bujnost.
- Gnojidba: minimalna, pelin ne voli previše hranjiva.
- Zaštita od bolesti: pelin je otporan, ali treba paziti na pepelnicu i prekomjernu vlagu.
- Zimovanje: trajnice mogu preživjeti zimu, ali preporučuje se malčiranje u hladnijim područjima.
Berba pelina
- Vrijeme berbe: krajem ljeta, kada biljka cvjeta i listovi su najaromatičniji.
- Način berbe: režu se vrhovi iznad 20–30 cm od tla.
- Sušenje: u hladu, prozračnim prostorom ili u sušnicama na 35–40 °C.
- Skladištenje: suhi pelin se čuva u papirnatim vrećicama ili staklenim posudama, na tamnom i suhom mjestu.
Upotreba pelina
1. U alkoholnim pićima
- Glavni sastojak pelinkovca i drugih biljnih likera.
- Može se koristiti za aromatiziranje votki, rakija i gin-a.
2. U kulinarstvu
- Pelin se rijetko koristi u kuhanju zbog svoje gorkosti, ali može se dodavati u male količine za balansiranje okusa.
3. U ljekovite svrhe
- Tradicionalno: potiče probavu, poboljšava apetit i djeluje protiv parazita.
- Danas: biljni tonici, čajevi i ekstrakti.
Savjeti za uspješan uzgoj
- Odaberite sunčano i suho mjesto – pelin najbolje uspijeva na toplim i prozračnim lokacijama.
- Pravilno razmaknite biljke – omogućuje zdrav rast i smanjuje rizik od bolesti.
- Minimalno gnojidbe – pelin bolje raste u siromašnijem tlu.
- Redovito orezivanje – potiče razgranavanje i veći prinos listova.
- Berba u optimalnom vremenu – listovi i vrhovi biljke tada su najaromatičniji.
Zaključak
Uzgoj pelina kod kuće ili na polju može biti jednostavan i nagrađujući proces. Artemisia absinthium je otpornija biljka koja zahtijeva minimalnu njegu, ali pravi uspjeh dolazi s pažljivom sadnjom, zalijevanjem, orezivanjem i berbom u optimalno vrijeme.
Domaći pelin može se koristiti za pripremu likera pelinkovca, biljne tonike ili u kulinarske eksperimente, a pravilno sušenje i skladištenje omogućuje očuvanje arome i gorkosti kroz cijelu godinu. Uz malo strpljenja i pažnje, svatko može uživati u svojoj vlastitoj, aromatičnoj i ljekovitoj biljci pelina.