Uvod
Blitva (Beta vulgaris subsp. cicla), poznata i kao švicarski ili listasti kelj, jedno je od najpoznatijih lisnatih povrća u mediteranskoj i srednjoeuropskoj kuhinji. Svestrana je biljka, jednostavna za uzgoj i iznimno hranjiva, čime je postala nezaobilazna u domaćim vrtovima i urbanim uzgojnim projektima.
Blitva se odlikuje izduženim tamnozelenim listovima i sočnim stabljikama, koje mogu biti bijele, kremaste ili crvene, a okusom podsjeća na špinat s blagom slatkoćom. Osim što je odlična u kuhinji, blitva je i bogat izvor vitamina, minerala i antioksidansa, čime doprinosi zdravlju i dobroj probavi.
Botanička klasifikacija
- Kraljevstvo: Plantae
 - Red: Caryophyllales
 - Porodica: Amaranthaceae
 - Rod: Beta
 - Vrsta: Beta vulgaris
 - Podvrsta: cicla
 
Blitva se na engleskom zove „Swiss chard“.
Ponekad se naziva i:
- Chard – kraći naziv, najčešće u kuhanju
 - Silverbeet – uglavnom u Australiji i Novom Zelandu
 
Latinski naziv ostaje Beta vulgaris subsp. cicla.
Blitva je blisko povezana s ciklom i repom, ali se razlikuje po lisnatim stabljikama i listovima te se uzgaja prvenstveno zbog lišća i stabljike, a ne korijena.
Povijest i podrijetlo
Blitva potječe iz sredozemne regije, a uzgajana je još u starom Rimu i Grčkoj. Rimski autori poput Plinija Starijeg spominjali su blitvu kao povrće koje jača tijelo i potiče probavu. Tijekom srednjeg vijeka blitva se proširila po cijeloj Europi, a u mediteranskim zemljama postala je osnovna kultura zbog otpornosti na sušu i ljeto s visokim temperaturama.
U 18. stoljeću blitva je postala popularna i u Sjevernoj Europi, gdje se cijenila zbog dugog perioda berbe i jednostavnosti uzgoja. Danas se uzgaja globalno, kako u vrtovima tako i na poljoprivrednim površinama, a posebno je cijenjena u biljnim i veganskim kuhinjama.
Izgled i rast biljke
Blitva je jednogodišnja ili dvogodišnja biljka koja može narasti do 60–90 cm visine. Karakterizira je:
- Lisnato stablo – gusto i tamnozeleno lišće, često nazubljenih rubova
 - Stabljike – mesnate i sočne, mogu biti bijele, kremaste, žute ili crvene
 - Korijen – plitak, fibrozni
 
Za razliku od kelja ili cvjetače, blitva ne formira glavicu, već omogućuje višekratnu berbu lišća i stabljika.
Nutritivni sastav i zdravstvene prednosti
Blitva je niskokalorična i nutritivno bogata:
- Kalorije: 19 kcal / 100 g
 - Ugljikohidrati: 3,7 g
 - Proteini: 1,8 g
 - Vlakna: 1,6 g
 - Masti: 0,2 g
 
Vitamini i minerali:
- Vitamin K: 830 µg
 - Vitamin A (beta-karoten): 300 µg
 - Vitamin C: 30 mg
 - Folna kiselina (B9): 14 µg
 - Kalij: 380 mg
 - Magnezij: 81 mg
 - Željezo: 1,8 mg
 
Zdravstvene koristi:
- Detoksikacija i antioksidativna zaštita – bogata je vitaminima i mineralima koji neutraliziraju slobodne radikale.
 - Podrška kostima i zubima – visoki sadržaj vitamina K i kalcija.
 - Poboljšanje probave – vlakna pomažu probavnom sustavu.
 - Jačanje imuniteta – vitamin C potiče obranu tijela od infekcija.
 - Održavanje krvnog tlaka – kalij pomaže regulirati tlak.
 - Prilagođena mršavljenju – niska kalorijska vrijednost uz dobar osjećaj sitosti.
 
Sadnja blitve
Blitva (Beta vulgaris subsp. cicla) je iznimno zahvalna i otporna biljka, zbog čega se može uzgajati većinu godine, ali idealni periodi ovise o klimi i uvjetima. Evo detaljno:
1. Proljeće
- Sjetva: u toplijim područjima već od ožujka do travnja
 - Berba: počinje 6–8 tjedana nakon sjetve
 - Savjet: zaštititi mlade biljke od kasnih mrazeva, zalijevati redovito i držati tlo plodno i vlažno
 
2. Ljeto
- Sjetva: može se obaviti i krajem svibnja ili početkom lipnja za kasnu ljetnu berbu
 - Berba: ljeto do početka jeseni
 - Savjet: osigurati dovoljno vode jer ljeto može biti sušno, a visoke temperature mogu uzrokovati gorčinu listova
 
3. Jesen
- Sjetva: od kraja kolovoza do rujna
 - Berba: jesen i početak zime
 - Prednosti: hladnoća poboljšava okus stabljika i lišća, a štetnici su manje aktivni
 
4. Zima
- Sjetva: u toplijim mediteranskim područjima moguća i u siječnju–veljači
 - Berba: zima uz zaštitu od mraza
 - Savjet: koristiti agrotekstil ili staklenik za zaštitu od najnižih temperatura, jer blitva podnosi mraz do oko –5 °C, ali ekstremni mraz može oštetiti lišće
 
Blitva je vrlo prilagodljiva i može se uzgajati praktički tijekom cijele godine u umjerenim klimama, uz prilagodbu vremena sjetve i zaštite biljaka. Za kontinuitet berbe najbolje je kombinirati proljetnu, jesensku i zimske sadnje, uz eventualnu zaštitu u hladnijim mjesecima.
Odabir sorte
Za jesen i zimu najbolje su otpornije sorte, koje podnose niske temperature:
- ‘Fordhook Giant’ – velike bijele stabljike, brzi rast
 - ‘Bright Lights’ – šarene stabljike, dekorativno i hranjivo
 - ‘Lucullus’ – tamnozeleni listovi, otporni na hladnoću
 
Priprema tla
Blitva voli plodno, humusno i dobro drenirano tlo s pH 6–7.5. Priprema uključuje:
- dodavanje komposta ili stajnjaka
 - organsko gnojivo bogato dušikom
 - malčiranje radi očuvanja vlage
 
Sjetva
- Jesenska sjetva: kraj kolovoza do rujna
 - Razmak biljaka: 30–40 cm
 - Razmak redova: 50–60 cm
 
Blitvu je moguće uzgajati iz sjemena ili presadnica. U hladnijim područjima bolje je koristiti presadnice kako bi biljke imale prednost rasta prije niskih temperatura.
Zalijevanje i njega
- Redovito zalijevanje, osobito u sušnim periodima
 - Malčiranje tla za očuvanje vlage i sprječavanje rasta korova
 - Povremena prihrana organskim gnojivom
 
Štetnici i bolesti
Najčešći problemi:
- Lisne uši
 - Gusjenice kupusne sovice
 - Trulež stabljika i lišća zbog previše vlage
 
Preventivne mjere uključuju plodored, mreže protiv insekata i uklanjanje oštećenih listova.
Njega tijekom jeseni i zime
Blitva je otpornija na mraz nego većina lisnatih kultura, a hladnoća poboljšava okus stabljika i lišća.
Savjeti:
- Pokrivanje agrotekstilom u najhladnijim noćima
 - Berba donjih listova postupno
 - Redovito uklanjanje starog lišća
 
Berba i skladištenje
- Prva berba: 6–8 tjedana nakon sjetve
 - Beru se donji listovi i stabljike
 - Svježe lišće: hladnjak do 7–10 dana
 - Dugotrajno skladištenje: blanširanje i zamrzavanje
 
Kulinarska upotreba
Blitva se koristi u raznim jelima:
- Kuhana – s maslinovim uljem i češnjakom, kao prilog ili u varivu
 - Pečena ili pirjana – kombinacija s lukom, rajčicom ili biljnim temeljcem
 - Juhe – dodaje se u kremaste juhe i variva
 - Smoothie i salate – mlado lišće dodaje nutrijente i svježinu
 - Fritate i pite – idealna za veganske i biljne recepte
 
Zanimljivosti
- Blitva je jedna od najotpornijih lisnatih kultura, pogodna za jesen i zimu
 - Stabljike mogu biti šarene, dekorativne i hranjive
 - Sadrži glikozide, antioksidanse i vitamine, što je čini odličnom za zdravlje i detoksikaciju
 - Popularna u mediteranskoj kuhinji zbog dugog perioda berbe i jednostavnog uzgoja
 
Ekološki aspekt i održivi uzgoj
- Pogodna za organske vrtove i urbane posude
 - Plodored i kombinacija s drugim povrćem smanjuju napad štetnika
 - Niska potrošnja resursa i dug period berbe čine blitvu održivom i pogodnom za lokalnu proizvodnju hrane
 
Zaključak
Blitva (Beta vulgaris subsp. cicla) je zahvalna, hranjiva i jednostavna biljka za uzgoj. Sadnja u jesen omogućuje dugu berbu tijekom hladnih mjeseci, a njezina svestranost u kuhinji i nutritivne prednosti čine je idealnom za zdravu, biljno baziranu prehranu. Bilo da je kuhate, pirjate, pečete ili koristite u smoothieju, blitva ostaje nezaobilazno povrće za vrt i stol.