Uvod
Repa (Beta vulgaris) je jedno od najvažnijih korjenastih povrća u tradicionalnoj i suvremenoj prehrani. Osim što je hranjiva i svestrana, repa se uzgaja već tisućama godina zbog svog sočnog korijena, koji dolazi u različitim bojama, veličinama i okusima. Njezine sorte prilagođene su različitim klimatskim uvjetima, periodima sjetve i kulinarskim namjenama, što je čini nezaobilaznom biljkom u vrtovima i poljoprivredi.
U ovom vodiču detaljno ćemo predstaviti sve glavne vrste i sorte repe, uključujući crvenu, zlatnu, bijelu, prugastu, listastu i šećernu repu. Također ćemo opisati njihov nutritivni sastav, savjete za sadnju, njegu, berbu i kulinarsku upotrebu.
Botanička klasifikacija
- Kraljevstvo: Plantae
 - Red: Caryophyllales
 - Porodica: Amaranthaceae
 - Rod: Beta
 - Vrsta: Beta vulgaris
 
Repa pripada istoj vrsti kao blitva i cikla, ali se razlikuje po obliku korijena i primarnoj upotrebi u prehrani. Kod repe se naglasak stavlja na korijen, dok se kod blitve i cikle koristi list i stabljika.
Povijest i podrijetlo
Repa potječe iz sredozemnog područja i bila je poznata još u starom Rimu i Grčkoj. Prvotno se uzgajala za korijen, dok se lišće koristilo za prehranu stoke. Tijekom srednjeg vijeka, repa se proširila po cijeloj Europi, a od 18. stoljeća razvijaju se brojne sorte, uključujući šećernu repu koja je postala ključna za proizvodnju šećera. Danas se repa uzgaja globalno, u vrtovima, poljima i industrijskoj proizvodnji.
Vrste i sorte repe
1. Crvena repa (Red beet)
Crvena repa je najpoznatija i najraširenija sorta, cijenjena zbog sočnog i slatkastog korijena.
Najpopularnije sorte:
- Detroit Dark Red – klasična sorta, okrugli korijen tamnocrvene boje, sočan i sladak. Idealna za kuhanje, salate i sokove.
 - Boltardy – brzorastuća sorta, otpornija na bolesti, manji do srednji korijen.
 - Cylindra – duguljasta crvena repa, lakša za rezanje i kuhanje, sočna i blagog okusa.
 
Sadnja i njega:
- Sije se direktno u vrt, u redove udaljene 30–40 cm, biljke razmaknute 8–10 cm.
 - Voli plodno, humusno tlo i redovito zalijevanje.
 
Kulinarska upotreba: kuhana, pečena, fermentirana, salate, sokovi.
2. Zlatna ili žuta repa (Golden beet)
Zlatna repa poznata je po blažem okusu i manje intenzivnoj pigmentaciji, što je čini idealnom za jela u kojima se želi izbjeći mrljanje od crvene repe.
Najpopularnije sorte:
- Golden Detroit – svijetložuti okrugli korijen, sladak i mekan.
 - Burpee Golden – dekorativna, dug period berbe, odlična za kuhanje i pečenje.
 
Savjet za uzgoj:
- Sjetva u proljeće ili jesen, tlo plodno i dobro drenirano.
 - Pogodna za ravnomjernu berbu i dekorativne salate.
 
Kulinarska upotreba: pečenje, kuhanje, salate, smoothie.
3. Bijela repa (White beet)
Bijela repa ima neutralan okus i često se koristi u varivima i juhama jer ne boji hranu.
Najpopularnije sorte:
- Albina Vereduna – okrugli, kremasto-bijeli korijen, sočan i sladak.
 - White Egg – duguljasti bijeli korijen, idealan za kuhanje i pečenje.
 
Savjet za uzgoj:
- Preferira plodno i duboko tlo.
 - Redovito zalijevanje i zaštita od korova.
 
Kulinarska upotreba: variva, juhe, pečenje, kiseljenje.
4. Prugasta i šarena repa (Chioggia / Candy Stripe)
Ove sorte poznate su po dekorativnom izgledu – unutrašnjost korijena ima prugasti uzorak ružičaste i bijele boje.
Najpopularnije sorte:
- Chioggia – talijanska sorta s karakterističnim prugama, blagog i slatkog okusa.
 - Candy Stripe – vizualno atraktivna, idealna za salate i dekoraciju jela.
 
Savjet za uzgoj:
- Za salate i sirovu pripremu, sjetva proljeće ili jesen.
 - Održavanje vlage u tlu i povremena prihrana.
 
Kulinarska upotreba: sirova u salatama, dekoracija jela, smoothie.
5. Listasta repa (Leaf beet / Mangold)
Sorta koja se uzgaja više zbog lisnatog dijela, ali može dati i manji korijen.
Najpopularnije sorte:
- Perpetual Spinach – listovi slični špinatu, dug period berbe.
 - Fordhook Giant – mesnato lišće, koristi se u varivima, korijen manji.
 
Savjet za uzgoj:
- Idealno za kontinuiranu berbu lišća.
 - Sjetva u proljeće i jesen.
 
Kulinarska upotreba: kuhana, pirjana, u varivima, smoothie.
6. Šećerna repa (Sugar beet)
Ova sorta uzgaja se industrijski za proizvodnju šećera i manje se koristi za izravnu ljudsku prehranu.
Najpopularnije sorte: hibridne i monohibridne industrijske sorte s visokim sadržajem šećera.
Savjet za uzgoj:
- Potrebno duboko tlo i optimalna drenaža.
 - Duži period rasta (oko 5–6 mjeseci).
 
Kulinarska upotreba: industrijska proizvodnja šećera, prerađeni proizvodi, dodatak prehrani.
Sezona sadnje i berbe repe
Repa je zahvalna biljka koja se može uzgajati gotovo cijelu godinu:
- Proljeće: ožujak – svibanj, berba 8–12 tjedana nakon sjetve
 - Ljeto: svibanj – srpanj, posebice za brze sorte
 - Jesen: kolovoz – rujan, idealna za jesenju i zimsku berbu
 - Zima: u mediteranskim područjima, uz zaštitu od mraza
 
Njega i zalijevanje
- Redovito zalijevanje, posebno u sušnim razdobljima
 - Malčiranje tla za očuvanje vlage
 - Povremena prihrana organskim gnojivom
 - Plodored i zaštita od bolesti i štetnika
 
Štetnici i bolesti
- Lisne uši
 - Gusjenice i korijenovi crvi
 - Plijesan i trulež zbog previše vlage
 
Preventivne mjere uključuju plodored, uklanjanje oštećenih biljaka i zaštitu mrežama.
Kulinarska upotreba svih sorti repe
- Crvena i šarena repa: kuhana, pečena, fermentirana, salate, sokovi
 - Zlatna repa: pečenje, salate, smoothie
 - Bijela repa: variva, juhe, kiseljenje
 - Listasta repa: kuhana, pirjana, variva, smoothie
 - Šećerna repa: industrijska prerada u šećer i dodatke prehrani
 
Nutritivne prednosti svih sorti
Sve sorte repe bogate su:
- Vitaminom C i folnom kiselinom
 - Antioksidansima poput betalaina (crvena repa)
 - Kalijem, magnezijem i željezom
 - Vlaknima koja poboljšavaju probavu
 
Zaključak
Repa (Beta vulgaris) je izuzetno svestrana i hranjiva biljka, s brojnim sortama koje omogućuju berbu tijekom cijele godine. Od crvene, zlatne, bijele, prugaste, listaste do šećerne repe, svaka sorta ima svoje prednosti i primjenu u kuhinji. Uz pravilnu njegu, plodno tlo i redovito zalijevanje, moguće je uzgojiti repu visokog kvaliteta, bilo za vlastitu prehranu ili za komercijalnu proizvodnju.
Repa je idealna za sve koji žele zdravu, biljnu i održivu prehranu, a svestranost sorti omogućuje kreativnu kulinarsku upotrebu, od kuhanja, pečenja i variva do fermentacije i sokova.