Curry je jedno od najpoznatijih jela svjetske kuhinje, ali i jedan od najčešće pogrešno shvaćenih pojmova u gastronomiji. Iako ga mnogi smatraju jedinstvenim jelom ili čak jednim začinom, curry je zapravo širok pojam koji obuhvaća različite stilove kuhanja, tehnike, kombinacije začina i regionalne varijacije.
Danas curry postoji u desecima oblika – od tradicionalnih indijskih curryja, preko tajlandskih curry pasta, do japanskog curryja koji se smatra nacionalnim jelom Japana. Upravo ta raznolikost čini curry izuzetno zanimljivim, prilagodljivim i dugoročno popularnim.
Što je curry?
Curry nije jedno određeno jelo, već kategorija jela koja dijele sličan način pripreme i korištenje začina.
Značenje riječi curry
Riječ curry potječe od tamilske riječi „kari“, koja znači umak ili jelo s umakom. Tijekom britanske kolonijalne vladavine u Indiji, pojam curry počeo se koristiti kao opći naziv za velik broj lokalnih jela koja su sadržavala začine i umake.
Važno je naglasiti da u tradicionalnoj indijskoj kuhinji ne postoji univerzalno jelo koje se zove curry – svako jelo ima vlastito ime, recept i regionalnu varijantu.
Curry i curry prah – koja je razlika?
Jedna od najčešćih zabuna je poistovjećivanje curryja s curry prahom.
Što je curry prah?
Curry prah je industrijska mješavina začina nastala u Europi, prvenstveno za zapadno tržište. U Indiji se začini gotovo uvijek:
- miješaju svježe
- prilagođavaju konkretnom jelu
- razlikuju od regije do regije
Tipični sastojci curry praha
- kurkuma
- korijander
- kumin
- đumbir
- piskavica
- čili
Curry prah nije temelj izvorne indijske kuhinje, već praktična zapadna interpretacija.
Povijest curryja
Drevna uporaba začina
Začini koji se danas povezuju s curryjem koriste se na indijskom potkontinentu više od 4000 godina. Arheološki dokazi pokazuju da su kumin, gorušica i kurkuma bili dio prehrane još u civilizaciji doline Inda.
Širenje curryja svijetom
Britansko Carstvo odigralo je ključnu ulogu u širenju curryja:
- donijelo ga je u Europu
- standardiziralo pojam
- prilagodilo recepte zapadnom ukusu
Kasnije su migracije i globalna trgovina dodatno proširile curry u Aziji, Africi, Karibima i Japanu.
Vrste curryja prema regijama
Indijski curry
Indijski curry obuhvaća tisuće različitih recepata koji se razlikuju po regijama, religiji, dostupnim sastojcima i obiteljskim tradicijama.
Karakteristike indijskog curryja
- složene kombinacije začina
- često bez curry praha
- širok raspon ljutine
- veliki udio vegetarijanskih jela
Curryji sjeverne Indije
- bogati umaci
- česta uporaba rajčice
- maslac i vrhnje (ili biljne alternative)
Primjeri:
- tikka masala
- butter curry
- paneer curry
Curryji južne Indije
- laganiji
- bazirani na kokosu
- često ljutiji
Primjeri:
- sambar
- rasam
- coconut vegetable curry
Tajlandski curry
Tajlandski curry poznat je po upotrebi svježih curry pasta, a ne suhih začina.
Osnovni sastojci tajlandskog curryja
- kokosovo mlijeko
- limunska trava
- galangal
- listovi kaffir limete
Crveni curry
- intenzivan
- ljut
- baziran na sušenim crvenim čilijima
Zeleni curry
- najsnažniji po ljutini
- svježe zelene papričice
- izrazito aromatičan
Žuti curry
- blaži
- više kurkume
- često idealan za početnike
Japanski curry
Japanski curry je potpuno prilagođen lokalnom ukusu i bitno se razlikuje od indijskih i tajlandskih varijanti.
Kako je nastao japanski curry?
- uvezen preko britanske mornarice
- prilagođen japanskoj kuhinji
- postao svakodnevno jelo
Karakteristike japanskog curryja
- gust umak
- blago sladak okus
- vrlo malo ljutine
Najčešće se poslužuje s:
- rižom
- krumpirom
- povrćem
- tofuom ili katsu varijantama
Šrilankanski curry
Šrilankanski curry smatra se jednim od najintenzivnijih.
Posebnosti
- prženi začini
- visoka razina ljutine
- često suhi curryji
Malezijski i indonezijski curry
Rendang – legendarni curry
Rendang je specifičan oblik curryja koji:
- kuha se satima
- gotovo nema umaka
- ima izuzetno koncentriran okus
Često se proglašava jednim od najboljih jela na svijetu.
Karipski curry
Karipski curry rezultat je indijske dijaspore u kolonijalno doba.
Karakteristike
- mješavina indijskih i lokalnih začina
- izražen okus
- često se koristi povrće ili mahunarke
Vrste curryja prema strukturi jela
Suhi curry
- bez tekućeg umaka
- začini se vežu uz sastojke
- često se koristi kao prilog
Curry s umakom
- najčešći oblik
- može biti:
- rijedak
- gust
- kremast
Curry i zdravlje
Curry nije samo ukusan, već i nutritivno vrijedan.
Zdravstvene prednosti začina
Kurkuma
- snažno protuupalno djelovanje
- bogata antioksidansima
Đumbir
- potiče probavu
- jača imunitet
Čili
- ubrzava metabolizam
- poboljšava cirkulaciju
Curry u biljnoj prehrani
Curry je idealan za:
- vegansku prehranu
- vegetarijance
- uravnoteženu prehranu
Kako pripremiti dobar curry kod kuće
Osnovna pravila pripreme curryja
- Prženje začina na početku
- Korištenje svježih sastojaka
- Dovoljno vremena za kuhanje
- Balansiranje slatkog, kiselog i ljutog
Najčešće greške kod pripreme curryja
- previše curry praha
- preskakanje prženja začina
- nedostatak kiseline (limun, tamarind)
Curry u modernoj kuhinji
Fusion curry
- curry pizza
- curry burgeri
- curry tjestenina
Curry kao street food
- curry wrap
- curry bowl
- curry noodles
Zašto je curry jedno od najvažnijih jela svijeta
Curry je puno više od obroka. On predstavlja spoj kulture, povijesti, zdravlja i kreativnosti. Zahvaljujući neograničenim varijacijama, curry se može prilagoditi svakom ukusu, prehrani i načinu života. Upravo zato curry ostaje jedno od najpopularnijih i najtrajnijih jela svjetske kuhinje.