Božić je vrijeme radosti, druženja i naravno – ukusnih kolača! Ako ste vegani ili jednostavno želite isprobati nešto novo i zdravo ove godine, veganski božićni kolači savršena su prilika za to. U ovom članku donosimo vam ukusne, jednostavne i kreativne recepte za veganske božićne kolače koji će oduševiti vaše ukućane i goste. Pripremite se za mirise cimeta, vanilije i đumbira koji će ispuniti vaš dom tijekom blagdana!
Zašto odabrati veganske božićne kolače?
Veganski kolači ne sadrže životinjske proizvode poput jaja, mlijeka ili maslaca, što ih čini prikladnima za osobe s alergijama, intolerancijama ili one koji slijede etički način života. Osim toga, veganski kolači često su zdravija alternativa jer koriste prirodne sastojke i manje procesirane proizvode. Evo nekoliko prednosti veganskih božićnih kolača:
- Bez kolesterola i lakše probavljivi
- Prikladni za vegane i osobe s intolerancijama na mliječne proizvode ili jaja
- Ekološki prihvatljiviji izbor
- Mogu biti jednako ukusni i šareni kao tradicionalni kolači
- Široka paleta sastojaka poput orašastih plodova, voća i začina
Osnovni sastojci za veganske božićne kolače
Prije nego što započnemo s receptima, važno je upoznati se s osnovnim veganskim sastojcima koji zamjenjuju životinjske proizvode u kolačima.
Najčešće zamjene za jaja
- Laneno jaje: 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki + 3 žlice vode = 1 jaje
- Chia jaje: 1 žlica chia sjemenki + 3 žlice vode = 1 jaje
- Banana: ½ zrele banane (izgnječene) zamjenjuje 1 jaje
- Jabučni ocat i soda bikarbona: 1 žlica octa + 1 žličica sode
Zamjene za mlijeko i maslac
- Biljna mlijeka: bademovo, sojino, zobenovo, kokosovo mlijeko
- Biljni maslac: kokosovo ulje, margarin bez mliječnih sastojaka, biljna ulja (suncokretovo, repičino)
Top 5 veganskih recepata za božićne kolače
1. Veganski božićni medenjaci
Klasični medenjaci s bogatim začinima u veganskoj verziji koja se topi u ustima.
- 250 g brašna
- 100 g smeđeg šećera
- 100 ml javorovog sirupa
- 75 ml kokosovog ulja (otopljenog)
- 1 žličica sode bikarbone
- 2 žličice mljevenog cimeta
- 1 žličica mljevenog đumbira
- ½ žličice mljevenog klinčića
- ½ žličice muškatnog oraščića
- 1 žličica jabučnog octa
Priprema:
- Pomiješajte sve suhe sastojke u velikoj zdjeli.
- U drugoj zdjeli pomiješajte javorov sirup, kokosovo ulje i jabučni ocat.
- Polako dodajte mokre sastojke suhim i zamijesite tijesto.
- Ostavite tijesto u hladnjaku 30 minuta.
- Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini i izrežite oblike medenjaka.
- Pecite na 180°C oko 10-12 minuta.
2. Veganske čokoladne kuglice sa suhim voćem
Brzi i zdravi kolačići bez pečenja, idealni za posluživanje ili kao poklon.
- 200 g datulja (namočenih 10 minuta)
- 100 g badema
- 50 g kakaa u prahu
- 50 g kokosovih pahuljica
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Prstohvat soli
Priprema:
- U blenderu usitnite bademe.
- Dodajte datulje, kakao, vaniliju i sol te miksajte dok smjesa ne postane ljepljiva.
- Oblikujte male kuglice i uvaljajte ih u kokosove pahuljice.
- Ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat prije posluživanja.
3. Veganska torta od mrkve i oraha
Sočna i aromatična torta koja savršeno pristaje uz božićnu atmosferu.
- 300 g brašna
- 200 g šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica cimeta
- ½ žličice muškatnog oraščića
- 250 ml biljnog mlijeka
- 80 ml biljnog ulja
- 2 žličice jabučnog octa
- 250 g naribane mrkve
- 100 g nasjeckanih oraha
- 100 g nasjeckanih lješnjaka (opcionalno)
Priprema:
- Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu, cimet i muškatni oraščić.
- U drugoj zdjeli pomiješajte biljno mlijeko, ulje i jabučni ocat.
- Dodajte mokre sastojke suhim i dobro promiješajte.
- Umiješajte naribanu mrkvu i orahe.
- Izlijte smjesu u kalup za tortu i pecite na 180°C oko 40 minuta.
- Ohladite i po želji ukrasite veganskim šlagom ili glazurom.
4. Veganski keksi s bademima i limunom
Keksići s nježnim okusom limuna i hrskavim bademima, idealni za blagdanski stol.
- 250 g brašna
- 100 g šećera u prahu
- 125 g kokosovog ulja (čvrstog)
- 1 žlica limunove korice
- 2 žlice limunovog soka
- 50 g sitno nasjeckanih badema
- Prstohvat soli
Priprema:
- Pomiješajte brašno, šećer u prahu i sol.
- Dodajte kokosovo ulje i rukama utrljajte u smjesu dok ne postane mrvičasto.
- Umiješajte limunovu koricu, sok i bademe.
- Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 1 sat.
- Razvaljajte tijesto i izrežite kekse željenih oblika.
- Pecite na 180°C oko 12-15 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.
5. Veganski štapići od cimeta i badema
Hrskavi štapići s okusom cimeta i badema, savršeni uz šalicu biljnog čaja ili kave.
- 200 g brašna
- 100 g mljevenih badema
- 100 g šećera
- 125 g biljnog maslaca ili kokosovog ulja
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Prstohvat soli
Priprema:
- Pomiješajte brašno, mljevene bademe, šećer, cimet, prašak za pecivo i sol.
- Dodajte biljni maslac i vaniliju te zamijesite glatko tijesto.
- Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 1 cm i izrežite u oblik štapića.
- Pecite na 180°C oko 15 minuta dok ne postanu zlatni i hrskavi.
Savjeti za savršene veganske božićne kolače
- Koristite kvalitetne sastojke: birajte organsko brašno, svježe začine i dobre biljne masnoće.
- Ne pretjerujte s brašnom: tijesto može biti malo ljepljivo, no s hladnjenjem će se stisnuti.
- Isprobajte različite biljne zamjene: svaki oblik “jaja” i ulja daje drugačiju teksturu i okus.
- Ukrašavajte kreativno: veganski šlag, orašasti plodovi, suho voće i prirodni prelivi čine kolače posebnih.
- Planirajte unaprijed: mnogi veganski kolači bolje stoje nekoliko dana u hladnjaku i razviju još bogatiji okus.
Zaključak
Veganski božićni kolači nisu samo zdravija opcija, već i odličan način da unesete raznolikost i kreativnost u vaše blagdanske slastice. S ovim receptima i savjetima, vaša božićna trpeza bit će puna okusa, mirisa i veselja – a svi će uživati bez obzira na prehrambene navike. Isprobajte naše recepte i neka vam Božić bude sladak, mirisan i veganski!