ethereum hrvatska

Svijet Kriptovaluta: Što su Ethereum i Pametni Ugovori?

Kriptovalute: Što je Ethereum i Kako se Razlikuje od Bitcoina?

Ethereum je najveća i najetabliranija decentralizirana platforma za softver koja je pokrenuta u srpnju 2015. godine. Iako je Bitcoin prva kriptovaluta, Ethereum se razlikuje od Bitcoina na nekoliko ključnih načina:

  1. Namjena:
    • Bitcoin: Bitcoin je osmišljen kao alternativa fizičkim ili fiat valutama. Njegova svrha je omogućiti digitalnu razmjenu vrijednosti izvan kontrole vlada ili korporacija.
    • Ethereum: Ethereum je stvoren kako bi podržao pametne ugovore i decentralizirane aplikacije (dApps). Ethereum se smatra temeljem za Web3, infrastrukturu koja se gradi kako bi decentralizirala internet budućnosti.
  2. Tehnologija:
    • Bitcoin: Bitcoin koristi blockchain tehnologiju za održavanje decentralizirane mreže plaćanja. Transakcije se bilježe na sigurnom javnom registru.
    • Ethereum: Ethereum također koristi blockchain, ali njegova svrha ide dalje od digitalne valute. Omogućava razvoj pametnih ugovora i dApp-ova bez potrebe za posrednicima.
  3. Tržišna Kapitalizacija:
    • Bitcoin: Bitcoin je najpoznatiji i ima najveću tržišnu kapitalizaciju među svim kriptovalutama.
    • Ethereum: Ethereum je drugi po veličini, iza Bitcoina, i ima široku primjenu u različitim sektorima.
  4. Kontrola i Upotreba:
    • Bitcoin: Bitcoin se koristi kao sredstvo plaćanja ili pohrane vrijednosti.
    • Ethereum: Ethereum omogućava razvoj aplikacija i pametnih ugovora, što ga čini višenamjenskim.

U konačnici, Bitcoin i Ethereum imaju različite svrhe i tehnologije, ali oba su važna u svijetu kriptovaluta.

ethereum pametni ugovori

Ethereum i Pametni Ugovori: Sveobuhvatan Pregled

Uvod

Ethereum je jedna od najpoznatijih i najutjecajnijih kriptovaluta u svijetu blockchain tehnologije. Dok je Bitcoin otvorio put decentraliziranim digitalnim valutama, Ethereum je otišao korak dalje omogućujući razvoj decentraliziranih aplikacija (dApps) i pametnih ugovora. U ovom članku ćemo istražiti povijest Ethereuma, njegovu blockchain tehnologiju, pametne ugovore, dAppse, kao i usporediti ga s Bitcoinom i drugim kriptovalutama.

Povijest Ethereuma

Ethereum je lansiran 30. srpnja 2015. godine od strane Vitalika Buterina, ruskog programera s ciljem stvaranja platforme koja omogućuje programerima da kreiraju aplikacije koje rade na decentraliziranoj mreži. Ideja za Ethereum proizašla je iz Buterinovog shvaćanja da se Bitcoin blockchain može koristiti za mnogo više od samo prijenosa vrijednosti. Želio je stvoriti platformu koja omogućuje pametne ugovore – samoizvršavajuće ugovore gdje su uvjeti sporazuma zapisani direktno u kod.

Ethereum se brzo proširio zahvaljujući svojoj fleksibilnosti i mogućnostima, te je postao temelj za razvoj mnogih drugih projekata u blockchain prostoru. Ethereumov blockchain omogućava stvaranje raznih vrsta decentraliziranih aplikacija, što je otvorilo vrata cijelom novom ekosustavu poznatom kao Web3.

Blockchain Tehnologija

Ethereum, kao i Bitcoin, koristi blockchain tehnologiju, ali postoji ključna razlika u njihovim pristupima. Dok Bitcoinov blockchain služi isključivo kao knjiga transakcija za prenos vrijednosti, Ethereumov blockchain je mnogo fleksibilniji. Ethereum koristi Turing-kompletan programski jezik koji omogućava programerima da stvaraju složene ugovore i aplikacije koje se izvršavaju na mreži.

Ethereumov blockchain koristi koncept “stanja” koji prati sve promjene u mreži, uključujući prijenose Ethera (ETH), izvedbu pametnih ugovora i druge operacije. Ovo omogućava Ethereumu da bude baza za složene transakcije i aplikacije, čineći ga jedinstvenim u odnosu na druge kriptovalute.

Pametni Ugovori: Osnova Ethereum Ekosustava

Pametni ugovori su jedan od najvažnijih inovacija koje je Ethereum donio. Oni su samoizvršavajući ugovori u kojima su uvjeti sporazuma zapisani direktno u kod. Kada su ispunjeni određeni uvjeti, ugovor se automatski izvršava, bez potrebe za posrednicima.

Ovi ugovori su iznimno sigurni jer se izvršavaju na decentraliziranoj mreži, što znači da ih nitko ne može izmijeniti ili obrisati nakon što su postavljeni. Pametni ugovori se koriste u raznim sektorima, od financija do zdravstva, kako bi se automatizirale i osigurale transakcije te smanjili troškovi poslovanja.

Primjeri korištenja pametnih ugovora uključuju:

  1. ICO-i (Initial Coin Offerings): Tvrtke koriste pametne ugovore za prodaju svojih tokena investitorima.
  2. Decentralizirane financije (DeFi): Pametni ugovori omogućavaju stvaranje platformi za posudbu, trgovanje i štednju bez posrednika.
  3. Supply Chain Management: Praćenje proizvoda kroz opskrbni lanac pomoću nepromjenjivih zapisa.

Decentralizirane Aplikacije (dApps)

Decentralizirane aplikacije (dApps) su softverske aplikacije koje rade na Ethereum blockchainu. Razlika između dApps i tradicionalnih aplikacija leži u njihovoj decentraliziranoj prirodi – umjesto da se pokreću na jednom serveru, dApps rade na mreži čvorova, čime se povećava sigurnost, otpornost na cenzuru i povjerenje.

dApps su često povezani s pametnim ugovorima, što omogućava automatizaciju mnogih funkcija unutar aplikacije. Ove aplikacije pokrivaju širok spektar područja, uključujući financije (DeFi), igre, socijalne mreže, tržišta i još mnogo toga.

Jedan od primjera uspješnog dAppa je Uniswap, decentralizirana burza koja omogućava korisnicima razmjenu tokena bez potrebe za centraliziranim posrednikom. Drugi popularni dApp je CryptoKitties, igra koja omogućava korisnicima uzgoj i trgovanje virtualnim mačkama putem pametnih ugovora.

Web3: Nova Era Interneta

Web3, također poznat kao decentralizirani web, predstavlja novu eru interneta gdje korisnici imaju veću kontrolu nad svojim podacima i interakcijama. Ethereum je igrač u razvoju Web3 ekosustava jer omogućava stvaranje decentraliziranih platformi i aplikacija koje ne ovise o centraliziranim posrednicima.

U Web3 svijetu, korisnici posjeduju svoje podatke i identitet, a transakcije su transparentne i nepromjenjive zahvaljujući blockchain tehnologiji. Ovaj novi internet obećava veću privatnost, sigurnost i slobodu u usporedbi s trenutnim Web2 modelom koji je pod kontrolom velikih korporacija.

Web3 također omogućava stvaranje decentraliziranih autonomnih organizacija (DAO), koje omogućavaju zajednicama donošenje odluka i upravljanje bez centralizirane kontrole. DAO-i koriste pametne ugovore za automatizaciju procesa glasanja i upravljanja sredstvima.

Usporedba s Bitcoinom i Drugim Kriptovalutama

Bitcoin i Ethereum su često uspoređivani jer su dvije najveće kriptovalute po tržišnoj kapitalizaciji, ali njihove svrhe i tehnologije su prilično različite. Bitcoin je stvoren kao digitalna valuta i služi prvenstveno kao sredstvo prijenosa vrijednosti i pohrane imovine. Njegova blockchain tehnologija je ograničena i fokusirana je na sigurnost i decentralizaciju.

Ethereum, s druge strane, je platforma koja omogućava razvoj aplikacija i pametnih ugovora. Njegova blockchain tehnologija je fleksibilnija i omogućava izvođenje složenih transakcija i automatizaciju procesa. Zbog svoje prilagodljivosti, Ethereum je postao temelj za razvoj mnogih drugih projekata i kriptovaluta.

Drugi projekti koji su proizašli iz Ethereuma uključuju Binance Smart Chain (BSC), Cardano (ADA), i Solana (SOL), koji nude slične funkcionalnosti, ali s različitim pristupima skalabilnosti, brzini i troškovima transakcija.

Prednosti Ethereuma

Ethereum ima brojne prednosti koje ga čine privlačnim za programere i investitore:

  1. Decentralizacija: Ethereumova mreža je decentralizirana, što znači da nema središnje točke kontrole, što ga čini sigurnim i otpornim na cenzuru.
  2. Pametni Ugovori: Mogućnost automatizacije i sigurne izvedbe ugovora bez posrednika.
  3. dApps: Fleksibilna platforma za razvoj aplikacija u raznim industrijama.
  4. Web3 i DAO: Omogućava stvaranje novih modela upravljanja i interakcije na internetu.
  5. Aktivna Zajednica: Ethereum ima jednu od najvećih i najaktivnijih zajednica u kriptosvijetu, što doprinosi brzom razvoju i inovacijama.

Zaključak

Ethereum je revolucionarna tehnologija koja je promijenila način na koji razmišljamo o blockchainu, pametnim ugovorima i decentraliziranim aplikacijama. Dok Bitcoin ostaje kralj digitalnih valuta, Ethereum je postao lider u razvoju decentraliziranih tehnologija koje imaju potencijal transformirati mnoge industrije. S razvojem Web3 i daljnjim inovacijama u Ethereum ekosustavu, budućnost izgleda svijetla za ovu platformu i sve projekte koji se na njoj temelje. Ethereum nudi ne samo novi način prijenosa vrijednosti, već i cijeli novi internet koji je decentraliziran, siguran i otvoren za sve.

Možda ste propustili