linux kao windows alternativa, 11 distribucija za razmatranje

11 Linux Distribucija Kao Windows Alternativa

Linux OS Kao Alternativa MS Windows-u: Prednosti i 11 Distribucija za Razmatranje

U današnjem tehnološkom svijetu, Microsoft Windows dominira kao najpopularniji operativni sustav za osobna računala. Međutim, sve veći broj korisnika počinje razmatrati alternative zbog različitih razloga, uključujući troškove, sigurnost i fleksibilnost. Jedna od najprivlačnijih alternativa je Linux, otvoreni operativni sustav s brojnim distribucijama koje nude jedinstvene značajke i prednosti. U ovom članku, detaljno ćemo istražiti Linux OS kao alternativu MS Windowsu, s posebnim fokusom na Linux Mint i deset drugih distribucija koje su odlične opcije za sve koji razmišljaju o prelasku. Također ćemo raspraviti prednosti Linuxa u odnosu na Windows.

1. Što je Linux?

Linux je otvoreni operativni sustav koji je nastao kao alternativa komercijalnim operativnim sustavima poput Microsoft Windowsa i Apple macOS-a. Razvio ga je Linus Torvalds 1991. godine, a od tada je stekao ogromnu zajednicu korisnika i programera. Linux se temelji na Unix filozofiji, koja naglašava stabilnost, fleksibilnost i sigurnost. Kao rezultat toga, Linux se koristi u različitim okruženjima, uključujući osobna računala, servere, mobilne uređaje i ugrađene sustave.

2. Prednosti Linuxa u odnosu na Windows

2.1. Sigurnost i privatnost

Jedna od najvećih prednosti Linuxa u odnosu na Windows je njegova sigurnost. Linux distribucije su manje podložne virusima i zlonamjernim softverima, zahvaljujući svojoj arhitekturi i načinima upravljanja korisničkim pravima. Također, budući da je Linux otvorenog koda, svatko može pregledati, poboljšati i popraviti izvorni kod, što povećava transparentnost i omogućava brže rješavanje sigurnosnih ranjivosti.

2.2. Stabilnost i performanse

Linux je poznat po svojoj stabilnosti i performansama. Većina Linux distribucija koristi manje resursa u odnosu na Windows, što može rezultirati bržim i učinkovitijim radom, posebno na starijim ili manje moćnim računalima. Linux također nudi mogućnost prilagodbe sustava prema specifičnim potrebama korisnika, što može dodatno poboljšati performanse.

2.3. Trošak

Jedan od glavnih razloga zbog kojih korisnici prelaze na Linux je trošak. Linux distribucije su obično besplatne, dok Windows zahtijeva kupnju licence koja može biti prilično skupa. Osim toga, mnoge aplikacije i alati dostupni za Linux su također besplatni ili otvoreni kod, što dodatno smanjuje troškove.

2.4. Prilagodljivost

Linux je izuzetno prilagodljiv. Korisnici mogu prilagoditi gotovo svaki aspekt operativnog sustava, od izgleda radne površine do načina na koji sustav upravlja resursima. Ova fleksibilnost omogućava korisnicima da stvore radno okruženje koje najbolje odgovara njihovim potrebama.

2.5. Otvoreni kod

Svi Linux distribucije temelje se na otvorenom kodu, što znači da su izvorni kodovi dostupni svima koji žele pregledati, promijeniti ili dopuniti ih. Ovo omogućava zajednici programera da surađuje na poboljšanju softvera i brzo odgovara na probleme i potrebu za novim značajkama.

3. Linux Mint

3.1. Uvod u Linux Mint

Linux Mint je jedna od najpopularnijih Linux distribucija, posebno među novim korisnicima koji prelaze s Windowsa. Razvijen je kako bi pružio jednostavan prijelaz na Linux, nudeći poznat i user-friendly radni okoliš. Temelji se na Ubuntu distribuciji, što mu omogućava pristup velikom broju softverskih paketa i podrške.

3.2. Glavne značajke Linux Minta

  • Radna površina: Linux Mint nudi tri glavne radne površine – Cinnamon, MATE i Xfce. Cinnamon je najpopularniji zbog svog modernog izgleda i intuitivnog korisničkog sučelja koje je sličan Windowsu.
  • Kompatibilnost: Mint je poznat po svojoj izvrsnoj kompatibilnosti s različitim hardverskim konfiguracijama, uključujući starije računalne komponente.
  • Korisničko iskustvo: Korisničko iskustvo na Linux Mintu je vrlo slično Windowsu, što olakšava prijelaz za nove korisnike. Također, dolazi s mnogim unaprijed instaliranim aplikacijama, uključujući web preglednik, uredski paket i multimedijalne alate.

4. Deset Linux distribucija kao alternative Windowsu

4.1. Ubuntu

Ubuntu je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih Linux distribucija. Razvijen od strane Canonicala, poznat je po svojoj stabilnosti i lakoći korištenja. Ubuntu dolazi s modernim radnim okruženjem GNOME i velikom zajednicom podrške. Idealan je za nove korisnike koji žele jednostavno i pouzdano iskustvo. Uz to, Ubuntu redovito izlazi s novim verzijama, što osigurava da korisnici uvijek imaju pristup najnovijim značajkama i sigurnosnim ažuriranjima.

4.2. Fedora

Fedora je distribucija koja je poznata po uključivanju najnovijih tehnologija i inovacija u Linux svijetu. Razvijena od strane Fedora projekta i sponzorisana od Red Hat-a, Fedora nudi radno okruženje GNOME kao zadano i poznata je po svojoj predanosti slobodnom softveru i open-source filozofiji. Fedora također nudi različite varijante za razvojne svrhe i specijalizirane potrebe, uključujući verzije za servere i radne stanice.

4.3. Debian

Debian je jedna od najstarijih i najpouzdanijih Linux distribucija. Poznata je po svojoj stabilnosti i dugoročnoj podršci. Debian nudi veliki broj softverskih paketa i mogućnost prilagodbe, te je osnova za mnoge druge distribucije, uključujući Ubuntu. Debian dolazi s različitim radnim okruženjima, uključujući GNOME, KDE i Xfce, što omogućava korisnicima da odaberu onu koja im najviše odgovara.

4.4. Arch Linux

Arch Linux je namijenjen naprednim korisnicima koji žele potpunu kontrolu nad svojim sustavom. Poznat je po svojoj filozofiji “Keep It Simple, Stupid” (KISS), što znači da pruža minimalan sustav s mogućnošću dodavanja samo potrebnih komponenti. Arch nudi izuzetnu prilagodljivost i snagu, ali može biti izazovan za početnike. Arch Linux također nudi AUR (Arch User Repository), ogromnu zbirku dodatnih softverskih paketa koje korisnici mogu lako instalirati.

4.5. Manjaro

Manjaro je distribucija temeljenja na Arch Linuxu koja nudi jednostavnost korištenja, a istovremeno zadržava snagu Arch Linuxa. Manjaro dolazi s unaprijed konfiguriranim radnim okruženjima kao što su Xfce, KDE Plasma i GNOME, te nudi jednostavan pristup najnovijim softverskim paketima. Manjaro je poznat po svojoj jednostavnosti instalacije i korisničkoj podršci, što ga čini idealnim za korisnike koji žele snagu Arch Linuxa bez kompleksnosti njegove konfiguracije.

4.6. openSUSE

openSUSE je distribucija koja nudi stabilnost i svestranost, razvijena od strane zajednice i sponzorisana od strane SUSE-a. openSUSE dolazi u dva glavna izdanja: Leap, koji je usmjeren na stabilnost i dugoročne verzije, i Tumbleweed, koji nudi najnovije verzije softvera i stalna ažuriranja. openSUSE nudi snažan alat za upravljanje softverom i konfiguraciju sustava pod nazivom YaST, koji pojednostavljuje mnoge administrativne zadatke.

4.7. Linux Lite

Linux Lite je dizajniran kao lagana distribucija koja omogućava jednostavan prijelaz sa Windowsa. Temeljen na Ubuntu LTS verziji, Linux Lite nudi jednostavno korisničko sučelje i dolazi s brojnim unaprijed instaliranim aplikacijama. Idealna je za starije ili manje moćne računalne konfiguracije. Linux Lite je poznat po svojoj jednostavnosti i stabilnosti, što ga čini idealnim za korisnike koji žele funkcionalan sustav bez kompliciranih konfiguracija.

4.8. Zorin OS

Zorin OS je distribucija koja je posebno usmjerena na korisnike koji prelaze s Windowsa. Nudi radno okruženje koje je vrlo slično Windowsu, s ciljem olakšavanja prijelaza. Zorin OS dolazi u besplatnoj verziji i komercijalnim verzijama s dodatnim značajkama i podrškom. Zorin OS nudi različite varijante sučelja i opcije prilagodbe kako bi korisnici mogli stvoriti radno okruženje koje im najviše odgovara.

4.9. Puppy Linux

Puppy Linux je lagana distribucija koja je dizajnirana za rad na starijim računalima. Poznata je po svojoj brzini i malim zahtjevima za resursima. Puppy Linux može raditi s USB uređaja ili CD-a, što ga čini izvrsnim rješenjem za obnovu starijih računala. Iako ne nudi sve značajke koje imaju veće distribucije, Puppy Linux je izuzetno učinkovit u svojoj namjeni i može biti korisna opcija za korisnike koji žele maksimalnu funkcionalnost s minimalnim resursima.

4.10. Kali Linux

Kali Linux je distribucija specijalizirana za testiranje sigurnosti i etičko hakiranje. Iako nije idealna za svakodnevnu upotrebu, Kali Linux nudi veliki broj alata za sigurnosno testiranje i procjenu ranjivosti. Može biti korisna za IT profesionalce i sigurnosne istraživače koji trebaju specijalizirane alate za analizu i testiranje sigurnosti.

4.11. Solus

Solus je moderna distribucija koja se fokusira na pružanje dosljednog i user-friendly iskustva. Dolazi s vlastitim radnim okruženjem pod nazivom Budgie, koji je poznat po svom modernom dizajnu i jednostavnosti korištenja. Solus nudi brzo i stabilno iskustvo, a također podržava razne aplikacije i softverske pakete kroz vlastite repozitorije. Solus se razvija s ciljem pružanja najbolje moguće korisničke iskustvo, uz redovita ažuriranja i podršku za različite vrste softvera.

5. Zaključak

Linux OS nudi brojne prednosti u odnosu na MS Windows, uključujući veću sigurnost, prilagodljivost, uštedu troškova i stabilnost. S brojnim distribucijama dostupnim za različite potrebe i razine iskustva, Linux pruža širok spektar opcija za korisnike koji žele istražiti alternative Windowsu. Linux Mint je izvrstan izbor za početnike zbog svog korisničkog sučelja koje je slično Windowsu, dok druge distribucije poput Ubuntu, Fedora, Debian i Arch Linux nude različite značajke i prednosti koje mogu zadovoljiti specifične zahtjeve i preferencije korisnika. Ako ste u potrazi za novim operativnim sustavom, razmatranje Linuxa kao alternative može vam pružiti novo iskustvo i u mnogim slučajevima poboljšati vaše računalno iskustvo.

Možda ste propustili