5 Ukusnih Korejskih Veganskih Recepata

5 Ukusnih Korejskih Veganskih Recepata

Veganski Stil Života i 5 Ukusnih Korejskih Recepata

Korejska kuhinja poznata je po svojim bogatim i intenzivnim okusima, a veganski stil života savršeno se uklapa u tu filozofiju, s naglaskom na svježe povrće, fermentirane namirnice i začinjene umake. Korejski veganski recepti su puni raznolikosti i hranjivih tvari, a tofu, povrće i kimchi često su ključni sastojci. U nastavku vam donosimo pet ukusnih veganskih recepata inspiriranih korejskom kuhinjom.


1. Bibimbap s tofuom i povrćem

Sastojci:

  • 200 g čvrstog tofua (narezano na kockice)
  • 1 mrkva (narezana na trakice)
  • 1 tikvica (narezana na trakice)
  • 1 šaka špinata
  • 1 šalica kuhane riže
  • 1 žlica soja sosa
  • 1 žlica gochujang (korejska ljuta pasta)
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • Sezamove sjemenke za ukras

Priprema:

  1. Na malo sezamovog ulja pržite tofu dok ne postane zlatno smeđi.
  2. Mrkvu, tikvicu i špinat kratko pržite odvojeno.
  3. Na tanjur stavite kuhanu rižu i na vrh složite prženo povrće i tofu.
  4. Prelijte soja sosom i gochujangom te ukrasite sezamovim sjemenkama.

2. Korejske palačinke s povrćem (Pajeon)

Sastojci:

  • 1 šalica brašna
  • 1 šalica hladne vode
  • 1 šaka narezanog mladog luka
  • 1 mrkva (narezana na tanke trakice)
  • 1 tikvica (narezana na tanke trakice)
  • 1 žlica soja sosa
  • Sezamovo ulje za prženje

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte brašno i vodu dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Dodajte narezani mladi luk, mrkvu i tikvicu te dobro promiješajte.
  3. U tavi zagrijte sezamovo ulje i izlijte smjesu u obliku palačinke.
  4. Pržite s obje strane dok ne postane hrskava i zlatno smeđa.
  5. Poslužite s umakom od soja sosa za umakanje.

3. Kimchi pržena riža

Sastojci:

  • 1 šalica kimchija (nasjeckano)
  • 1 šalica kuhane riže
  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)
  • 1 mrkva (narezana na trakice)
  • 2 žlice soja sosa
  • 1 žličica gochujanga
  • 1 žlica sezamovog ulja

Priprema:

  1. U tavi u zagrijte sezamovo ulje i dodajte kimchi te pržite nekoliko minuta.
  2. Dodajte kuhanu rižu, papriku, mrkvu, soja sos i gochujang.
  3. Pržite dok se sve ne sjedini i zagrije.
  4. Poslužite uz svježi mladi luk i sezamove sjemenke.

4. Tofu u ljutom korejskom umaku

Sastojci:

  • 200 g tofua (narezano na kockice)
  • 2 žlice gochujanga
  • 1 žlica soja sosa
  • 1 žlica rižinog octa
  • 1 žličica šećera
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 1 češanj češnjaka (nasjeckan)

Priprema:

  1. Pržite tofu na sezamovom ulju dok ne postane hrskav.
  2. U zdjeli pomiješajte gochujang, soja sos, rižin ocat, šećer i češnjak.
  3. Dodajte tofu u umak i dobro promiješajte da se sve sjedini.
  4. Poslužite uz kuhanu rižu i povrće po želji.

5. Vegan japchae (prženi stakleni rezanci)

Sastojci:

  • 200 g staklenih rezanaca (od slatkog krumpira)
  • 1 mrkva (narezana na trakice)
  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)
  • 1 šaka špinata
  • 2 žlice soja sosa
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 1 žličica šećera
  • Sezamove sjemenke za ukras

Priprema:

  1. Skuhajte staklene rezance prema uputama na pakiranju.
  2. U tiganju zagrijte sezamovo ulje i pržite mrkvu, papriku i špinat.
  3. Dodajte kuhane rezance u tiganj i prelijte soja sosom i šećerom.
  4. Sve dobro promiješajte i pržite još nekoliko minuta.
  5. Poslužite uz sezamove sjemenke kao ukras.

Ovi korejski veganski recepti donose autentične okuse Koreje u vašu kuhinju, bez korištenja životinjskih proizvoda. Svaki od ovih jela obogaćen je karakterističnim začinima poput gochujanga i sezamovog ulja, pružajući vam bogatstvo okusa i hranjivih tvari. Korejski veganski stil prehrane nudi beskrajne mogućnosti za eksperimentiranje i uživanje u zdravim i ukusnim obrocima.

Možda ste propustili