
Sorte i Uzgoj Breskvi
Breskva (lat. Prunus persica) je jedna od najomiljenijih voćnih kultura, poznata po sočnim, mirisnim plodovima, bogatim vitaminima i mineralima. Uspijeva u mnogim krajevima Hrvatske, a zahvaljujući brojnim sortama, moguće ju je uzgajati od ranog ljeta do rane jeseni. U ovom članku donosimo sve što trebate znati o sortama breskve, uvjetima uzgoja, rezidbi, zaštiti i berbi.
Povijest i značaj breskve
Breskva potječe iz Kine, gdje se uzgajala još prije više od 4000 godina. Iako latinski naziv persica sugerira da dolazi iz Perzije, breskvu su u Europu donijeli Rimljani iz Azije. Danas se uzgaja u svim toplijim dijelovima svijeta, a značajno mjesto zauzima i u voćarskoj proizvodnji Hrvatske, osobito u Dalmaciji, Slavoniji, Međimurju i Hercegovini.
Nutritivna vrijednost breskve
Breskve su izuzetno zdravo voće jer sadrže:
- Vitamin C
- Vitamin A (beta-karoten)
- Kalij
- Vlakna
- Antioksidanse
Breskve su niskokalorične i pogodne za sve dobne skupine. Pomažu u hidrataciji organizma, regulaciji probave i jačanju imuniteta.
Podjela breskvi prema vrsti ploda
Breskve se mogu podijeliti prema teksturi i vrsti ploda:
1. Klasične breskve (dlakave)
Karakterizira ih tanka kožica prekrivena finim dlačicama. Imaju intenzivan miris i često su slađe.
2. Nektarine (glatke breskve)
Plodovi su glatki, bez dlačica, a okus im može biti nešto kiseliji. Popularne su zbog lakšeg konzumiranja i modernog izgleda.
3. Plošne breskve (plosnate ili “saturn”)
Spljoštenog su oblika, iznimno slatke i aromatične. Postaju sve popularnije na tržnicama.
Najpoznatije sorte breskve
Sorte se razlikuju po vremenu dozrijevanja, otpornosti na bolesti, veličini i okusu ploda. U nastavku donosimo neke od najpoznatijih:
1. Redhaven
- Dozrijevanje: sredinom srpnja
- Plod: srednje velik do velik, žuto-narančast s crvenkastim nijansama
- Okus: sladak, aromatičan
- Otpornost: vrlo dobra na bolesti i pucanje ploda
- Napomena: samoplodna, idealna za svježu potrošnju i preradu
2. Royal Glory
- Dozrijevanje: početkom srpnja
- Plod: velik, čvrst, atraktivnog izgleda
- Okus: izrazito sladak
- Otpornost: dobra na transport i skladištenje
- Napomena: pogodna za komercijalnu proizvodnju
3. Suncrest
- Dozrijevanje: kraj srpnja
- Plod: krupan, žuto-crvene boje
- Okus: bogat i aromatičan
- Otpornost: osjetljiva na moniliju u vlažnim godinama
- Napomena: pogodna za sušenje i preradu
4. Springtime
- Dozrijevanje: početak lipnja
- Plod: srednje veličine, svijetle boje
- Okus: nježan, manje sladak
- Otpornost: slabija na hladnoću
- Napomena: jedna od najranijih sorata
5. Saturn (plošna breskva)
- Dozrijevanje: kraj lipnja do početak srpnja
- Plod: plosnat, srednje veličine
- Okus: vrlo sladak, intenzivan miris
- Otpornost: dobra, ali osjetljiva na previše vlage
- Napomena: vrlo atraktivna na tržištu
Idealni uvjeti za uzgoj breskve
Breskva voli sunce, toplinu i rahla, dobro drenirana tla. Iako podnosi kontinentalnu klimu, proljetni mraz može biti opasan za ranu cvatnju.
Klima
- Optimalna temperatura: 25–30°C tijekom vegetacije
- Minimalna zimska temperatura: do -20°C za većinu sorti
- Sunčeva svjetlost: barem 6–8 sati dnevno
- Zaštita od vjetra i mraza: poželjna, posebno u ranom proljeću
Tlo
- Tip tla: ilovasto-pjeskovita, blago kiselkasta (pH 6–6,8)
- Drenaža: izuzetno važna – breskve ne podnose zadržavanje vode
- Priprema tla: duboko oranje, dodavanje organske mase prije sadnje
Sadnja breskve
Vrijeme sadnje
- Jesen (listopad–studeni): kada je tlo još toplo
- Proljeće (ožujak): prije kretanja vegetacije
Razmak sadnje
- U voćnjacima: 4–5 m između stabala
- U manjim vrtovima: minimalno 3 m razmaka
Tehnika sadnje
- Iskopajte jamu 60x60x60 cm.
- U jamu dodajte organsko gnojivo ili kompost.
- Postavite sadnicu tako da spoj cijepljenja bude iznad tla.
- Dobro zalijte i pričvrstite uz kolac.
Rezidba breskve
Breskve zahtijevaju redovitu i pravilnu rezidbu kako bi se osigurala dobra rodnost i zdravlje stabla.
Zimska rezidba
- Obavlja se u veljači ili ožujku
- Uklanjaju se suhe, slomljene i preklapajuće grane
- Oblikuje se krošnja (najčešće vaza ili kotlasta forma)
Ljetna rezidba
- Obavlja se u srpnju ili kolovozu
- Uklanjaju se vodopije i preguste grane
- Potiče bolju osvijetljenost i bolju boju plodova
Gnojidba breskvi
Organska gnojidba
- U jesen: stajski gnoj, kompost, peletirani pripravci
- Poboljšava strukturu tla i dugoročno djelovanje
Mineralna gnojidba
- Proljeće: dušik za rast mladica
- Tijekom ljeta: fosfor i kalij za kvalitetne plodove
- Doziranje: ovisi o analizi tla
Zalijevanje
Breskve vole vlagu, ali ne i mokro tlo. Ključna razdoblja za zalijevanje su:
- Tijekom cvatnje i formiranja plodova
- Tijekom zrenja plodova
- Tijekom sušnih razdoblja
Kap po kap sustav je idealan jer osigurava ravnomjernu vlagu i smanjuje rizik od bolesti.
Zaštita od bolesti i štetnika
Breskve su osjetljive na nekoliko bolesti i štetnika, posebno u vlažnim godinama.
Najčešće bolesti
- Kovrčavost lista (Taphrina deformans)
– Uvijanje i crvenilo listova
– Preventivno prskanje bakrom ili fungicidima u rano proljeće - Monilija (smeđa trulež)
– Truljenje plodova, sušenje grana
– Prskanje tijekom cvatnje i nakon kiše - Pjegavost lista (Clasterosporium)
– Male tamne pjege na listovima i plodovima
– Uklanjanje zaraženih listova i preventivno prskanje
Najčešći štetnici
- Lisne uši – uzrokuju deformacije listova
- Savijači plodova – gusjenice koje ulaze u plod
- Voćne muhe – buše plodove tijekom zrenja
Biološka zaštita uz upotrebu prirodnih pripravaka (npr. neem ulje, čaj od koprive) postaje sve popularnija, osobito u ekološkoj proizvodnji.
Berba i skladištenje breskvi
Kada brati?
- Ovisno o sorti – od početka lipnja do kraja kolovoza
- Plod mora biti obojen, mekan na dodir, ali ne prezreo
- Beru se ručno, s peteljkom, rano ujutro ili navečer
Skladištenje
- Svježe breskve: do 7 dana u hladnjaku
- Prerada: džemovi, kompoti, sokovi, rakije
- Zamrzavanje: moguće, ali prethodno oguliti i narezati
Ekološki uzgoj breskvi
Ekološka proizvodnja breskvi sve je traženija zbog sve veće potražnje za zdravom hranom bez pesticida. Ključni elementi:
- Sadnja otpornih sorata
- Prirodna zaštita i preventivne mjere
- Redovita rezidba i prozračivanje krošnje
- Upotreba komposta i prirodnih gnojiva
Ekološke breskve postižu višu cijenu na tržištu, a potrošači ih sve više preferiraju.
Zaključak
Breskva je zahvalna voćka koja uz malo pažnje daje bogate, zdrave i ukusne plodove. Uzgoj breskve može biti isplativ i u manjim vrtovima i u većim nasadima, osobito ako se primjenjuju pravila dobre poljoprivredne prakse. Pravilna rezidba, redovita zaštita i izbor odgovarajućih sorti ključ su uspješnog uzgoja.