
Brzi i Zdravi Veganski Recepti s Couscousom za Svaki Dan
🥗 1. Mediteranska couscous salata
Sastojci:
- 1 šalica couscousa
- 1 šalica kipuće vode
- 1 krastavac, nasjeckan
- 10 cherry rajčica, prepolovljenih
- 1/2 crvenog luka, sitno nasjeckan
- 1/2 šalice maslina (bez koštica)
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sok 1 limuna
- Svježi peršin, sol i papar po ukusu
Priprema:
- Prelijte couscous kipućom vodom, poklopite i ostavite 5 minuta. Potom razrahlite vilicom.
- Dodajte nasjeckano povrće, masline i začinsko bilje.
- Začinite maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i paprom.
- Dobro promiješajte i poslužite hladno.
🥘 2. Topla couscous tava s povrćem i kurkumom
Sastojci:
- 1 šalica couscousa
- 1 crvena paprika
- 1 tikvica
- 1 mrkva
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1/2 žličice kurkume
- 1/2 žličice dimljene paprike
- Sol, papar
Priprema:
- Nasjeckajte povrće na trakice i pirjajte na maslinovom ulju 7–10 minuta.
- Dodajte začine i promiješajte.
- U međuvremenu pripremite couscous kao u prethodnom receptu.
- Umiješajte couscous u tavu s povrćem i promiješajte.
- Poslužite toplo, uz svježe bilje.
🌯 3. Veganske punjene paprike s couscousom i slanutkom
Sastojci:
- 2 crvene paprike (prerezane i očišćene)
- 1 šalica couscousa
- 1 šalica kuhanog slanutka
- 1 rajčica, nasjeckana
- 1 žlica tahinija
- 1 žličica limunovog soka
- 1 režanj češnjaka, zgnječen
- Sol, papar, kumin
Priprema:
- Pripremite couscous i pomiješajte ga s rajčicom, slanutkom, tahinijem, limunom, češnjakom i začinima.
- Napunite paprike smjesom.
- Stavite u posudu za pečenje, pokrijte i pecite na 180 °C oko 25 minuta.
- Poslužite uz zelenu salatu.
🥄 4. Slatki couscous s cimetom i suhim voćem
Sastojci:
- 1 šalica couscousa
- 1 šalica biljnog mlijeka (npr. bademovo)
- 1/4 šalice grožđica ili suhih marelica (nasjeckanih)
- 1 žličica cimeta
- 1 žlica javorovog sirupa ili agavinog sirupa
- Prstohvat soli
- Orašasti plodovi (npr. orasi, bademi)
Priprema:
- Zakuhajte biljno mlijeko s prstohvatom soli i prelijte preko couscousa s dodanim suhim voćem i cimetom.
- Pokrijte i ostavite 5 minuta.
- Dodajte sirup i promiješajte.
- Poslužite toplo ili hladno uz orašaste plodove na vrhu.
🌿 5. Azijska couscous zdjela s tofuom i sezamom
Sastojci:
- 1 šalica couscousa
- 100 g tofu-a (na kockice)
- 1 mrkva, naribana
- 1 šalica naribanog kupusa
- 1 žličica sezamovog ulja
- 1 žlica sojinog umaka
- 1/2 žličice đumbira u prahu
- Sezamove sjemenke, mladi luk za dekoraciju
Priprema:
- Pripremite couscous i ostavite da odmori.
- Tofu prepržite s malo sezamovog ulja dok ne porumeni.
- Dodajte povrće, sojin umak, đumbir i pirjajte 5 minuta.
- Umiješajte couscous i lagano promiješajte.
- Poslužite s posipom sezama i sjeckanim mladim lukom.
Couscous je izuzetno zahvalna namirnica koja se savršeno uklapa u veganski način prehrane – brz je za pripremu, svestran i lako upija okuse drugih sastojaka. Bez obzira pripremaš li ga u obliku salate, toplog jela, punjenja ili čak slatkog deserta, couscous će ti pomoći da svakodnevni obroci budu ukusni, hranjivi i zanimljivi. Isprobaj ove jednostavne recepte i otkrij koliko ova mala zrna mogu obogatiti tvoju kuhinju!