
Veganski Recepti s Prosom: Hranjiva Zrna u Službi Zdravlja i Okusa
Proso (Panicum miliaceum) je jedno od najstarijih uzgajanih žitarica koje se sve više vraća na naše tanjure. Iako je često zanemaren u modernoj prehrani, proso ima ogroman potencijal — osobito u veganskoj kuhinji. U ovom članku predstavit ćemo brojne ukusne, zdrave i 100% veganske recepte s prosom, kao i korisne savjete za pripremu i kombiniranje ove iznimno hranjive žitarice.
Što je proso i zašto ga uključiti u vegansku prehranu?
Proso je bezglutenska pseudožitarica, iznimno prilagodljiva raznim jelima. Dolazi u obliku malih žutih kuglica i ima blagi, gotovo orašasti okus. Vrlo je zasitan, lagan za probavu i sadrži niz esencijalnih nutrijenata.
Hranjiva vrijednost prosa (na 100 g kuhanog prosa):
- Kalorije: ~120 kcal
- Ugljikohidrati: 25 g
- Proteini: 4 g
- Masti: 1.2 g
- Vlakna: 1.3 g
- Bogat magnezijem, fosforom, željezom i vitaminima B kompleksa
Zbog visoke nutritivne vrijednosti, proso je idealan izbor za vegane, sportaše, trudnice i sve koji žele izbalansiranu biljnu prehranu.
Osnovna priprema prosa
Prije kuhanja, proso se preporučuje:
- Isprati u vodi ili kratko tostirati u suhoj tavi za bogatiji okus.
- Kuhati u omjeru 1:2,5 (1 šalica prosa na 2,5 šalice vode).
- Kuhati poklopljeno 15–20 minuta, dok ne upije svu tekućinu.
Top 7 veganskih recepata s prosom
1. Slani doručak s prosom i povrćem
Sastojci:
- 1 šalica kuhanog prosa
- 1/2 tikvice (narezane)
- 1/2 crvene paprike
- 1/2 šalice kuhanog graha ili slanutka
- Maslinovo ulje, kurkuma, sol, papar
- Svježi peršin
Priprema:
- Na malo maslinovog ulja pirjajte tikvice i papriku.
- Dodajte proso i začine, miješajte par minuta.
- Umiješajte grah i kratko zagrijte.
- Pospite svježim peršinom i poslužite toplo.
2. Proso u kokosovom mlijeku s voćem
Sastojci:
- 1 šalica kuhanog prosa
- 1 šalica kokosovog mlijeka
- 1 banana (narezana)
- 1/2 šalice borovnica ili drugog bobičastog voća
- Cimet, javorov sirup po ukusu
Priprema:
- Proso kratko zagrijte u kokosovom mlijeku s cimetom.
- Dodajte voće i lagano kuhajte 5 minuta.
- Zasladite po želji i poslužite kao doručak ili desert.
3. Vege polpete od prosa i mrkve
Sastojci:
- 1 šalica kuhanog prosa
- 1 srednja mrkva (naribana)
- 2 žlice zobenog brašna (bez glutena)
- 1 žlica mljevenog lana + 3 žlice vode
- Češnjak, sol, papar, kurkuma
Priprema:
- Pomiješajte sve sastojke i pustite da odstoji 10 min.
- Oblikujte pljeskavice i pecite u pećnici 25 minuta na 200°C.
- Poslužite s umakom od tahinija ili u tortilji.
4. Punjene paprike s prosom
Sastojci:
- 4 paprike
- 1 šalica kuhanog prosa
- 1/2 šalice crvenog graha
- 1 žlica koncentrata rajčice
- Luk, češnjak, origano
- Maslinovo ulje
Priprema:
- Pirjajte luk i češnjak, dodajte proso, grah i koncentrat rajčice.
- Punite paprike i pecite 35 minuta na 190°C.
- Poslužite uz salatu ili veganski jogurt.
5. Proso salata s limunom i maslinama
Sastojci:
- 1 šalica kuhanog prosa
- 10 maslina (narezane)
- 1/2 krastavca
- Cherry rajčice
- Sok 1 limuna
- Maslinovo ulje, sol, origano
Priprema:
- Sve sastojke pomiješajte i začinite po ukusu.
- Ohladite prije posluživanja.
- Odlična kao obrok ili prilog na putovanju.
6. Kremasti složenac od prosa i tikvica
Sastojci:
- 1 šalica kuhanog prosa
- 1 tikvica (naribana)
- 1/2 šalice biljnog vrhnja (npr. zobeno)
- 2 žlice prehrambenog kvasca
- Sol, papar, muškatni oraščić
Priprema:
- Pomiješajte proso, tikvice i začine.
- Dodajte vrhnje i stavite u posudu za pečenje.
- Pecite 25 minuta na 180°C, pospite kvascem.
7. Veganski desert s prosom i jabukama
Sastojci:
- 1 šalica kuhanog prosa
- 2 jabuke (naribane)
- 1/2 šalice bademovog mlijeka
- Cimet, klinčić
- Javorov sirup
- Orasi za posipanje
Priprema:
- Pomiješajte sve sastojke u zdjeli.
- Pecite 20 minuta na 180°C u malim kalupima.
- Poslužite toplo, uz veganski šlag.
Dodatni savjeti za kuhanje s prosom
- Neutralan okus: proso se lako prilagođava slatkim i slanim jelima.
- Čuvanje: kuhani proso možete čuvati do 4 dana u hladnjaku.
- Fermentacija: proso je odlična baza za fermentirane kreme i veganske sireve.
- Bezglutenska prednost: idealan za osobe s celijakijom.
Zaključak: Proso je tihi junak veganske kuhinje
Proso je više od obične žitarice. To je moćan saveznik zdravlja, probave i kulinarske kreativnosti. U veganskoj prehrani on nudi niz prednosti: lakoću pripreme, dostupnost, svestranost i obilje nutrijenata. Bilo da tražite ideje za doručak, ručak, večeru ili desert – proso može biti glavni sastojak svakog obroka.