5 Ukusnih Korejskih Veganskih Recepata
Veganski Stil Života i 5 Ukusnih Korejskih Recepata
Korejska kuhinja poznata je po svojim bogatim i intenzivnim okusima, a veganski stil života savršeno se uklapa u tu filozofiju, s naglaskom na svježe povrće, fermentirane namirnice i začinjene umake. Korejski veganski recepti su puni raznolikosti i hranjivih tvari, a tofu, povrće i kimchi često su ključni sastojci. U nastavku vam donosimo pet ukusnih veganskih recepata inspiriranih korejskom kuhinjom.
1. Bibimbap s tofuom i povrćem
Sastojci:
- 200 g čvrstog tofua (narezano na kockice)
- 1 mrkva (narezana na trakice)
- 1 tikvica (narezana na trakice)
- 1 šaka špinata
- 1 šalica kuhane riže
- 1 žlica soja sosa
- 1 žlica gochujang (korejska ljuta pasta)
- 1 žlica sezamovog ulja
- Sezamove sjemenke za ukras
Priprema:
- Na malo sezamovog ulja pržite tofu dok ne postane zlatno smeđi.
- Mrkvu, tikvicu i špinat kratko pržite odvojeno.
- Na tanjur stavite kuhanu rižu i na vrh složite prženo povrće i tofu.
- Prelijte soja sosom i gochujangom te ukrasite sezamovim sjemenkama.
2. Korejske palačinke s povrćem (Pajeon)
Sastojci:
- 1 šalica brašna
- 1 šalica hladne vode
- 1 šaka narezanog mladog luka
- 1 mrkva (narezana na tanke trakice)
- 1 tikvica (narezana na tanke trakice)
- 1 žlica soja sosa
- Sezamovo ulje za prženje
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte brašno i vodu dok ne dobijete glatku smjesu.
- Dodajte narezani mladi luk, mrkvu i tikvicu te dobro promiješajte.
- U tavi zagrijte sezamovo ulje i izlijte smjesu u obliku palačinke.
- Pržite s obje strane dok ne postane hrskava i zlatno smeđa.
- Poslužite s umakom od soja sosa za umakanje.
3. Kimchi pržena riža
Sastojci:
- 1 šalica kimchija (nasjeckano)
- 1 šalica kuhane riže
- 1 crvena paprika (narezana na trakice)
- 1 mrkva (narezana na trakice)
- 2 žlice soja sosa
- 1 žličica gochujanga
- 1 žlica sezamovog ulja
Priprema:
- U tavi u zagrijte sezamovo ulje i dodajte kimchi te pržite nekoliko minuta.
- Dodajte kuhanu rižu, papriku, mrkvu, soja sos i gochujang.
- Pržite dok se sve ne sjedini i zagrije.
- Poslužite uz svježi mladi luk i sezamove sjemenke.
4. Tofu u ljutom korejskom umaku
Sastojci:
- 200 g tofua (narezano na kockice)
- 2 žlice gochujanga
- 1 žlica soja sosa
- 1 žlica rižinog octa
- 1 žličica šećera
- 1 žlica sezamovog ulja
- 1 češanj češnjaka (nasjeckan)
Priprema:
- Pržite tofu na sezamovom ulju dok ne postane hrskav.
- U zdjeli pomiješajte gochujang, soja sos, rižin ocat, šećer i češnjak.
- Dodajte tofu u umak i dobro promiješajte da se sve sjedini.
- Poslužite uz kuhanu rižu i povrće po želji.
5. Vegan japchae (prženi stakleni rezanci)
Sastojci:
- 200 g staklenih rezanaca (od slatkog krumpira)
- 1 mrkva (narezana na trakice)
- 1 crvena paprika (narezana na trakice)
- 1 šaka špinata
- 2 žlice soja sosa
- 1 žlica sezamovog ulja
- 1 žličica šećera
- Sezamove sjemenke za ukras
Priprema:
- Skuhajte staklene rezance prema uputama na pakiranju.
- U tiganju zagrijte sezamovo ulje i pržite mrkvu, papriku i špinat.
- Dodajte kuhane rezance u tiganj i prelijte soja sosom i šećerom.
- Sve dobro promiješajte i pržite još nekoliko minuta.
- Poslužite uz sezamove sjemenke kao ukras.
Ovi korejski veganski recepti donose autentične okuse Koreje u vašu kuhinju, bez korištenja životinjskih proizvoda. Svaki od ovih jela obogaćen je karakterističnim začinima poput gochujanga i sezamovog ulja, pružajući vam bogatstvo okusa i hranjivih tvari. Korejski veganski stil prehrane nudi beskrajne mogućnosti za eksperimentiranje i uživanje u zdravim i ukusnim obrocima.
Post Comment
Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.