hakerska skupina anonymous

Anonymous: Povijest, Filozofija i Aktivizam

Anonymous Hakerska Skupina

Povijest

Anonymous je decentralizirani međunarodni aktivistički kolektiv i pokret poznat po raznim cyber napadima na vlade, institucije i agencije, korporacije i Crkvu znanosti. Navodno je nastao 2003. na imageboardu 4chan, predstavljajući koncept mnogih online i offline korisnika zajedno postojanja kao “anarhičnog”, digitaliziranog “globalnog mozga” ili “hivemind”. Članovi Anonymousa (poznati kao anoni) ponekad se prepoznaju u javnosti po nošenju Guy Fawkes maski, stiliziranih kao u grafičkom romanu i filmu “V za Vendettu”.

Filozofija

Filozofija Anonymousa nudi uvid u dugo postojeće političko pitanje koje je često ostalo bez odgovora s tragičnim posljedicama za društvene pokrete: kako izgleda nova forma kolektivne politike koja želi ići dalje od identiteta pojedinca u kasnom kapitalizmu. Unutarnji nesporazumi također su redovita karakteristika grupe. Anonymous se opisuje kao “internetsko okupljanje” s “vrlo labavom i decentraliziranom strukturom koja djeluje na temelju ideja, a ne direktiva”.

Ukratko, Anonymous je više od hakerske skupine – to je pokret koji istražuje nove oblike politike i aktivizma, potičući razmišljanje o kolektivnoj svijesti i akciji. Njihova anonimnost i filozofija čine ih intrigantnim subjektom u svijetu digitalnog aktivizma.

hakerska skupina anonymous

Iako je Anonymous najpoznatiji po svojim aktivističkim akcijama, imaju i druge ciljeve i svrhe. Evo nekoliko dodatnih aspekata:

  1. Informiranje: Anonymous često dijeli informacije o korupciji, cenzuri, kršenju ljudskih prava i drugim društvenim pitanjima. Njihova svrha je osvještavanje javnosti i poticanje na promjene.
  2. Borba za slobodu govora: Anonymous podržava slobodu govora i pravo na anonimnost na internetu. Njihove akcije često su usmjerene protiv institucija koje ograničavaju te slobode.
  3. Istraživanje: Članovi Anonymousa istražuju različite teme, uključujući tehnologiju, znanost, politiku i društvo. Njihova svrha je razumjeti i podijeliti informacije.
  4. Kreativnost i izražavanje: Anonymous koristi različite oblike umjetnosti, kao što su memeovi, videozapisi i glazba, kako bi izrazili svoje stavove i potaknuli promjene.

U konačnici, Anonymous je više od hakerske skupine – to je pokret koji istražuje, informira i potiče na akciju. Njihova svrha je promijeniti svijet na bolje, bez obzira na sredstva koja koriste. 😊

Anonymous je poznat po svojoj decentraliziranoj strukturi. Njihova organizacija nije hijerarhijska i nema centralnog vodstva. Umjesto toga, funkcioniraju kao kolektiv, a odluke se donose na temelju konsenzusa i zajedničkih ideja. Evo nekoliko ključnih aspekata njihove organizacije:

  1. Anonimnost: Članovi Anonymousa djeluju pod pseudonimima i koriste različite online platforme za komunikaciju. Ovo omogućava slobodu izražavanja i zaštitu identiteta.
  2. Projekti i akcije: Anonymous se okuplja oko specifičnih projekata i akcija. To mogu biti napadi na web stranice, prosvjedi, kampanje za slobodu informacija ili borba protiv cenzure.
  3. Imageboardi i forumi: Imageboardi poput 4chana i 8chana bili su ključna mjesta za komunikaciju i organizaciju. Članovi dijele informacije, ideje i planiraju akcije.
  4. Operativne grupe: Anonymous se ponekad organizira u manje operativne grupe koje se fokusiraju na specifične ciljeve. Ove grupe mogu se formirati spontano i rasformirati nakon završetka projekta.
  5. Ideologija: Filozofija Anonymousa naglašava slobodu, pravo na privatnost, borbu protiv cenzure i korupcije. Njihov moto je “Očekujte nas.”

Ukratko, Anonymous je fluidan i dinamičan kolektiv koji djeluje na temelju zajedničkih uvjerenja i ciljeva. Njihova organizacija je prilagodljiva i otvorena za sve koji dijele njihove vrijednosti.

Anonymous nema službeni kodeks ponašanja, budući da je decentralizirani kolektiv. Međutim, postoje neka načela koja članovi obično slijede:

  1. Anonimnost i privatnost: Članovi štite identitet drugih članova i ne dijele njihove informacije s drugima izvan skupine.
  2. Fokus na rast i oporavak: Sastanci su usmjereni na osobni razvoj i oporavak, a ne na procesiranje osjećaja prema drugim članovima.
  3. Pozitivnost i podrška: Članovi podržavaju jedni druge i izbjegavaju negativne komentare o drugima.
  4. Pravovremenost: Dolazak na sastanke na vrijeme podržava sigurno i poticajno okruženje.

Napomena: Anonymous nije formalna organizacija, pa se pravila mogu razlikovati.

Možda ste propustili