Yin Zhen Silver Needle Čaj: Delikatna Elegancija iz Kine
Yin Zhen Silver Needle Čaj
Yin Zhen Silver Needle, poznat i kao Bai Hao Yin Zhen, je bijeli čaj koji potječe iz kineske provincije Fujian. Ovaj čaj je cijenjen zbog svojeg nježnog okusa i zdravstvenih prednosti. Evo svega što trebate znati o ovom izvanrednom napitku.
1. Povijest i Podrijetlo
Bai Hao Yin Zhen je najskuplja i najcjenjenija vrsta bijelog čaja. Proizvodi se isključivo od najmlađih pupoljaka (listova) biljke Camellia sinensis. Pravi Silver Needle čaj dolazi iz kultivara obitelji Da Bai (Velika Bijela) čajnog drveta. Iako postoje slične proizvodnje s dlakavim mladim izdancima, većina njih su zapravo zeleni čajevi koji imaju drugačiji okus i biokemijsku moć od pravog bijelog čaja Silver Needle.
2. Proizvodnja
Najtraženiji Silver Needle čajevi dolaze iz prvih berbi, obično u ožujku i travnju, kada se pojavljuju prvi novi pupoljci. Za proizvodnju Silver Needle čaja koriste se samo pupoljci, odnosno listovi prije nego što se otvore. Za razliku od zelenog čaja, idealno vrijeme za branje bijelog čaja je sunčano jutro kada sunce dovoljno osuši preostalu vlagu na pupoljcima. Tradicionalno, berba se ostavlja na plitkim košarama da se osuši na suncu, a najbolji čajevi se i danas proizvode na taj način.
3. Okus i Aroma
Okus Yin Zhen Silver Needle čaja je jedinstven. Vrlo je blag, nježan i slatkast, s blagim cvjetnim notama. Ovaj čaj je savršen za opuštanje i uživanje u mirnom trenutku.
4. Zdravstvene Prednosti
Bijeli čajevi, uključujući i Silver Needle, sadrže antioksidanse koji mogu pomoći u očuvanju zdravlja srca, jačanju imunološkog sustava i smanjenju rizika od određenih bolesti.
Yin Zhen Silver Needle, također poznat kao Bai Hao Yin Zhen, je izvanredan bijeli čaj koji potječe iz kineske provincije Fujian. Evo nekoliko ključnih informacija o pripremi ovog čaja:
- Količina čaja: Na 2,5-3 decilitra vode koristite 1 čajnu žličicu čaja. Za 1 litru vode, koristite 1 jušnu žlicu čaja.
- Temperatura vode: Idealna temperatura vode za pripremu Yin Zhen Silver Needle čaja je između 60 i 70 °C.
- Vrijeme namakanja: Držite čaj u vodi poklopljeno 5-10 minuta.
Ovaj čaj je nježan, slatkast i cvjetni, pa ga svakako isprobajte i uživajte u njegovoj specijalnoj eleganciji! 🍵
Post Comment
Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.