sve o Mercedes-Benz W116

Mercedes-Benz W116: Pionir Sigurnosti i Luksuza

Sve o Mercedes-Benz W116

Mercedes-Benz W116, lansiran 1972. godine, bio je prvi automobil koji je nosio oznaku S-klase, što je predstavljalo vrhunac luksuza i tehnološke inovacije u Mercedes-Benzovoj ponudi. Ovaj model, proizveden do 1980. godine, postavio je nove standarde u automobilskoj industriji, posebno u pogledu sigurnosti, udobnosti i performansi. U ovom članku ćemo detaljno istražiti sve aspekte W116 modela, uključujući njegovu povijest, tehničke karakteristike, inovacije, varijante i nasljeđe.

Povijest i Razvoj

Kontekst i Lansiranje

Krajem 1960-ih i početkom 1970-ih, Mercedes-Benz je prepoznao potrebu za stvaranjem novog modela koji bi definirao luksuznu klasu automobila. S obzirom na rastuću konkurenciju, posebno iz SAD-a, njemački proizvođač odlučio je lansirati model koji bi postavio nove standarde u pogledu sigurnosti, udobnosti i performansi. Tako je 1972. godine predstavljen W116, prvi automobil koji je službeno nosio oznaku S-klase, što je označavalo “Sonderklasse” ili “Specijalna klasa”.

Dizajn i Karoserija

W116 serija odražavala je moderni dizajn s jasnim, jednostavnim linijama koje su bile elegantne i funkcionalne. Automobil je bio dostupan kao četverovratna limuzina, s dugim međuosovinskim razmakom, što je omogućavalo prostranu unutrašnjost. Prednji dio automobila karakterizirale su velike rešetke hladnjaka i pravokutna svjetla, što je postalo prepoznatljivo obilježje S-klase. W116 je bio dostupan u različitim varijantama boja i završnih obrada, pružajući kupcima mogućnost personalizacije prema vlastitim željama.

Tehničke Karakteristike

Motori i Performanse

W116 serija bila je opremljena s različitim motorima, uključujući benzinske i dizelske opcije, kako bi zadovoljila potrebe različitih tržišta. Ovdje su neki od najvažnijih modela:

  1. 280S/280SE:
    • Opremljeni 2.8-litrenim šestocilindričnim motorom, ovi modeli razvijali su između 160 i 185 KS, ovisno o verziji. Ovi automobili pružali su uravnotežene performanse, s naglaskom na udobnost i ekonomičnost.
  2. 350SE/350SEL:
    • Ovi modeli su bili opremljeni 3.5-litrenim V8 motorom s 200 KS. SE verzija bila je standardna, dok je SEL verzija imala produženi međuosovinski razmak, pružajući dodatni prostor za putnike na stražnjim sjedalima.
  3. 450SE/450SEL:
    • Najsnažniji modeli u seriji, opremljeni 4.5-litrenim V8 motorom koji je razvijao 225 KS. Ovi automobili pružali su izvanredne performanse i bili su idealni za one koji su tražili maksimalnu snagu i luksuz.
  4. 300SD:
    • Ovaj model bio je prvi serijski proizvedeni automobil na svijetu opremljen turbo-dizelskim motorom. S motorom od 3.0 litre i 115 KS, 300SD je bio izuzetno ekonomičan za svoju klasu, a istovremeno je pružao zadovoljavajuće performanse.

Ovjes i Udobnost

W116 serija bila je poznata po svojoj vrhunskoj udobnosti i stabilnosti vožnje. Automobili su bili opremljeni nezavisnim ovjesom s prednje i stražnje strane, što je omogućavalo glatku vožnju i izvrsno upravljanje, čak i na zahtjevnim cestama. Ovi automobili su također nudili opcionalni hidropneumatski ovjes, što je dodatno poboljšalo udobnost vožnje, posebno na dužim putovanjima.

Sigurnosne Značajke

Jedan od najvažnijih aspekata W116 serije bila je sigurnost. Mercedes-Benz je u ovom modelu uveo brojne inovacije koje su postavile standarde za cijelu industriju. Automobil je bio opremljen zonama deformacije koje su apsorbirale energiju udara, sigurnosnim pojasevima, sigurnosnim upravljačkim stupom i ojačanim putničkim prostorom. Ove značajke činile su W116 jednim od najsigurnijih automobila svog vremena.

Inovacije i Tehnologija

Elektronski Sustavi

W116 serija bila je opremljena s brojnim elektronskim sustavima koji su unaprijedili vozačko iskustvo i sigurnost. Automobili su nudili opcionalne značajke poput tempomata, automatskog klima uređaja i električnih prozora. Posebno inovativna bila je ugradnja ABS sustava (anti-lock braking system) u kasnijim modelima, što je dodatno poboljšalo sigurnost vožnje.

Klima Uređaj

W116 serija bila je jedan od prvih automobila koji su nudili potpuno automatizirani klima uređaj kao opciju. Ovaj sustav omogućavao je vozaču i putnicima da individualno podešavaju temperaturu u kabini, pružajući maksimalnu udobnost tijekom vožnje, bez obzira na vanjske uvjete.

Inovacije u Dizajnu

W116 serija uvela je i aerodinamičke inovacije, poput zakrivljenih vjetrobranskih stakala i ravnog podvozja, koje su smanjile otpor zraka i poboljšale ekonomičnost goriva. Ove značajke pokazale su Mercedesovu predanost ne samo luksuzu, već i učinkovitosti.

Varijante i Specifikacije

Standardne i Produžene Limuzine

W116 serija bila je dostupna u standardnim i produženim verzijama (SEL modeli). Produžene verzije nudile su dodatni prostor za putnike, što je posebno cijenjeno među poslovnim ljudima i državnim službenicima. Ovi automobili su također nudili luksuznu unutrašnjost s visokokvalitetnim materijalima, uključujući drvene umetke i kožna sjedala.

Specijalne Verzije

Mercedes-Benz je ponudio i specijalne verzije W116 modela, uključujući blindirane limuzine i produžene varijante za posebne namjene. Ove verzije bile su popularne među vladinim institucijama i diplomatima zbog njihove sigurnosti i prestiža.

Nasljeđe i Utjecaj

Prva S-klasa

W116 serija ostavila je dubok trag u povijesti Mercedes-Benza kao prvi model koji je službeno nosio oznaku S-klase. Ova serija postavila je temelje za sve buduće generacije S-klase, koje su nastavile Mercedesovu tradiciju luksuza, sigurnosti i tehnološke inovacije.

Ikona Sigurnosti

W116 serija bila je pionir u uvođenju naprednih sigurnosnih značajki koje su postale standard u automobilskom svijetu. Mnoge od tih značajki, kao što su zone deformacije i ABS sustav, i dalje se koriste u modernim automobilima, što potvrđuje dugotrajan utjecaj ovog modela.

Kolekcionarska Vrijednost

Danas su W116 modeli cijenjeni među kolekcionarima klasičnih automobila. Njihova kombinacija luksuza, inovacija i povijesne važnosti čini ih atraktivnim za entuzijaste i kolekcionare širom svijeta. Dobro očuvani primjerci često postižu visoke cijene na aukcijama, posebno modeli poput 450SEL 6.9, koji se smatra jednim od najpoželjnijih.

Utjecaj na Automobilsku Industriju

W116 serija ne samo da je postavila standarde za luksuzne automobile, već je i utjecala na cijelu automobilsku industriju. Inovacije uvedene u ovom modelu, posebno u području sigurnosti, postale su osnova za razvoj budućih vozila ne samo u Mercedes-Benzu, već i kod drugih proizvođača.

Zaključak

Mercedes-Benz W116 predstavlja ključni trenutak u povijesti njemačkog proizvođača automobila. Kao prvi model koji je nosio oznaku S-klase, W116 je kombinirao luksuz, inovacije i sigurnost na način koji je postavio nove standarde u automobilskom svijetu. Njegove tehničke karakteristike, inovacije i trajna vrijednost čine ga jednim od najvažnijih automobila 20. stoljeća. W116 ostaje simbol izvrsnosti i nasljeđa koje će zauvijek biti upamćeno u svijetu automobila.

Možda ste propustili