tor mreža i deep web

Što su TOR Mreža i Deep Web

Što je TOR mreža, kako funkcionira i je li sigurna?

TOR, akronim za “The Onion Router” (Luk usmjerivač), je mreža koja prikriva internetski promet. Ova mreža je open-source platforma koju upravljaju volonteri. Ljudi koriste TOR kako bi ostali anonimni prilikom pristupa web stranicama. Evo detaljnijeg objašnjenja:

Što je TOR mreža?

  • TOR je decentralizirana mreža poslužitelja (čvorova) koja ima za cilj pružiti privatnost korisnicima koji surfaju internetom.
  • Kada se povežete na internet putem TOR mreže, vaš internetski promet se preusmjerava kroz niz šifriranih veza, preskačući kroz nekoliko poslužitelja koje vode volonteri diljem svijeta.
  • Svaki čvor u mreži zna samo IP adresu prethodnog i sljedećeg čvora u lancu, što otežava praćenje porijekla i odredišta prometa.
  • Promet koji prolazi kroz TOR također je šifriran, pružajući dodatni sloj sigurnosti.

Je li TOR mreža legalna?

  • Da, sama TOR mreža je legalna za korištenje u većini zemalja.
  • Originalno je razvijena s ciljem promoviranja privatnosti i anonimnosti na internetu, a mnogi je koriste u legitimne svrhe kao što su zaštita online privatnosti, zaobilazak cenzure i pristup blokiranim web stranicama.
  • Međutim, upotreba TOR-a može biti problematična ako se koristi za ilegalne aktivnosti, kao što su pristup ilegalnom sadržaju ili sudjelovanje u kibernetičkom kriminalu. Legalnost ovisi o zakonima zemlje u kojoj se korisnik nalazi i specifičnim radnjama koje poduzima.

Kako TOR funkcionira?

  • TOR mreža usmjerava web promet kroz nekoliko usmjerivača (čvorova) – kao da prolazite kroz slojeve luka, stoga i naziv.
  • Prvo, ulazni čvorovi (također poznati kao zaštitni čvorovi) omogućuju povezivanje s TOR mrežom. Vaš internetski promet je prvo šifriran i preusmjeren kroz ulazni čvor. Ulazni čvor zna vašu IP adresu, ali ne zna konačno odredište vašeg prometa.
  • Na drugoj razini, tzv. srednji čvorovi potpuno šifriraju web promet kako bi osigurali anonimnost. Podaci se prenose na sljedeći čvor u lancu. Srednji čvorovi znaju samo IP adresu prethodnih i sljedećih čvorova u krugu, dodajući dodatni sloj anonimnosti.
kako radi Tor mreža

Što je Deep Web ili Dark Net

Deep Web (Dark Net, Dark Web) se odnosi na dio interneta koji je namjerno skriven i nedostupan putem tradicionalnih tražilica poput Googlea ili Binga. Funkcionira na overlay mrežama, kao što su Tor (The Onion Router) i I2P (Invisible Internet Project), pružajući korisnicima anonimnost šifriranjem njihovih online aktivnosti.

što je deep web ili dark net

Sada, Tor je ključni alat za pristup Dark Webu. Evo kako to funkcionira:

  1. Tor Browser – Što je to?
  • Tor Browser (“The Onion Router”) je proizvod Tor Projecta, koji je osnovan na uvjerenju da “korisnici interneta trebaju imati privatni pristup necenzuriranom webu”.
  • Tor Browser automatski usmjerava svoj promet kroz anonimnu Tor mrežu.
  • Svaki posjećeni web izolira se u pregledniku, čime se sprječava praćenje i praćenje oglasa.
  • Kada se preglednik zatvori, brišu se svi osjetljivi podaci o posjećenim web stranicama, kao što su povijest pregledavanja i kolačići.
  • Tor Browser omogućuje pristup “.onion” web stranicama, što su Tor skrivene usluge koje možete posjetiti samo putem Tor preglednika. To omogućuje privatnije pregledavanje onoga što se naziva deep web.
  • Aktivisti i novinari koji se boje totalitarnih vlada koriste Tor Browser kao popularan alat za anonimnost. Drugi korisnici cijene preglednik jer im omogućuje zaobilaženje cenzure. Tako, i oni koji žele izvršiti kriminalne radnje također ga koriste.
  • Tor Browser ima svoje nedostatke. Vaš pružatelj internetskih usluga (ISP) može otkriti kada koristite Tor Browser, što vas može učiniti metom povećanog nadzora i od strane ISP-a i od strane vlade. Međutim, to uglavnom nije bitno, jer je TOR potpuno legalan.

Zaključak

Tor i dark web predstavljaju složen i kontroverzan aspekt internetskog svijeta. Dok Tor omogućava anonimno pregledavanje interneta, što može biti korisno za zaštitu privatnosti i slobodu govora u represivnim režimima, dark web često se povezuje s nezakonitim aktivnostima i opasnostima. Ključno je razumjeti da iako tehnologija sama po sebi nije loša, njena upotreba može imati značajne etičke i pravne posljedice. Korištenje Tora i pristupanje dark webu zahtijeva odgovorno ponašanje i svijest o potencijalnim rizicima, kako bi se osigurala sigurnost i zakonitost u digitalnom prostoru.

Možda ste propustili